Quantcast
Channel: حق تحصيل Archives - کمپین حقوق بشر در ایران
Viewing all 254 articles
Browse latest View live

ترسیم سرکوب: کتاب جدید کمپین ۵۲ هفته با حقوق بشر در ایران را به تصویر می‌کشد

$
0
0

«ترسیم سرکوب»، یک سال با کاریکاتورهای توکا نیستانی

کمپین بین المللی حقوق بشر در ایران امروز کتاب جدیدی با عنوان  ”ترسیم سرکوب: یک سال با کاریکاتورهای توکانیستانی” که مجموعه ای از ۵۲ کاریکاتور هفتگی در خصوص مسائل مربوط به نقض حقوق بشر در ایران است رامنتشر کرد. این کاریکاتور تا مسائلی که در سال آخر ریاست جمهوری احمدی نژاد مطرح بوده را به تصویر می کشد و به صورت آنلاین برای علاقه مندانی که مایل به در اختیار داشتن نسخه ای از ان هستند قابل ابتیاع است. توکا نیستانی، یکی از کاریکاتوریست های شناخته شده ایرانی است که نگاه ویژه و نافذی به موضوعات انسانی و رنج‌ها و نگرانی‌های روزمره مردم ایران دارد که در کاریکاتورهای هفتگی او منعکس است.

از فروردین ۱۳۹۱ تا کنون، کمپین بین المللی حقوق بشر در ایران زنجیره ای از کاریکاتورهای هفتگی را منتشر کرده است تا توجه بخش های مختلف مردم را نسبت به وضعیت نقض مستمر حقوق بشر در کشور جلب توجه کند. “ترسیم سرکوب” واکنش و نگاه توکا نیستانی به افراد، وقایع، و اتفاقات یک سال است که در آن مدیران ناقض حقوق بشر، زندانیان عقدیتی که به تلاشهای خود برای حقوق اولیه ادامه میدهند، وقایع مهم سال شامل زلزله و مناسبت‌های فرهنگی، و روند شدت گرفتن موارد نقض بشر علیه مردم ایران را در مرکز توجه قرار داده است.

در حالی که کمپین به صورت مستمر در خصوص موارد نقض حقوق بشر در اخبار، گزارشات، و سایر مستندات خود را ارائه میکند، کاریکاتورهای توکا نیستانی شیوۀ جدیدی را نه تنها برای ضبط موارد نقض، بلکه برای دسترسی به قشرهای جدیدی از جامعه برای ارتباط برقرار کردن در خصوص این واقعیت های عمیق دربارۀ شرایط حقوق بشر و حقوق جهانی افراد به آزادی و احترام را ارائه کرده است. کاریکاتورهای وی که به صورت گسترده ای روی رسانه های اینترنتی فارسی و انگلیسی به اشتراک گذاشته می‌شوند، نقطۀ ورودی برای مخاطبان جهانی که علاقمند به تعمیق درک و اطلاعاتشان نسبت به وضعیت حقوق بشر در ایران هستند ایجاد کرده است.

کاریکاتورهای هفتگی کمپین بخشی از رویکرد وسیع تری نسبت به دفاع از مسایل حقوق بشر را تشکیل می‌دهند که تلاش می‌کند تا به قشرهای مختلف جامعۀ ایرانی از طریق فرهنگ و رسانه های هنری که در سطحی جهانی ارتباط برقرار میکنند برسد. “ترسیم سرکوب” کتاب دوم کاریکاتور کمپین است. اولین کتاب کمپین “طرحها و روایتها: چشم اندازی به حقوق بشر در ایران،” در سال ۲۰۱۳ منتشر شد و حاوی ۴۰ نقاشی، کاریکاتور، و پرتره های مدافعان حقوق بشر در ایران است که توسط هفت هنرمند کشیده شده اند و همچنین شامل ۴۰ روایت شخصی از نویسندگان، فعالان، روزنامه نگاران، وکلا، و اعضاء خانوادۀ زندانیان عقیدتی سرشناس می باشد.

هادی قائمی، مدیر کمپین بین المللی حقوق بشر در ایران گفت: “کاریکاتورهای ماهرانۀ توکا نیستانی واقعیتهای عریان حقوق بشر در ایران را به صورتی حسی نمایش می‌دهند.” وی افزود: “این کاریکاتورها روایت متفاوتی در مورد سال آخر ریاست جمهوری محمود احمدی نژاد را نشان می‌دهند و حتما باید دیده شوند.”

“ترسیم سرکوب” به صورت تمام رنگی با جلد گالینگور را میتوانید با کلیک  کردن این لینک تهیه کنید. کتاب کاریکاتور قبلی کمپین “طرحها و روایتها” را میتوانید از طریق این لینک هم در طرح دوزبانه و هم در قطع کوچکتر به زبان انگلیسی تهیه کنید. در زیر برخی از صفحات کتاب را می توانید مشاهده کنید:


بلاتکلیفی مریم شفیع پور بعد از شش ماه بازداشت موقت و مخالفت قاضی با آزادی تا صدورحکم

$
0
0

منبع مطلع: «بازجو در بخشی از پرونده مریم نوشته که به طور ناخودآگاه خواسته به صندلی مریم لگد بزند که به کمر و پهلوی او خورده است. خود مریم نیز در ملاقات های کابینی به خانواده اش گفته است که مورد ضرب و شتم واقع شده است ولی خانواده اش از ترس شان که مبادا وضعیتش بدتر شود اطلاع رسانی نکردند.»

یک منبع مطلع به کمپین بین المللی حقوق بشر در ایران گفت که مریم شفیع پور، دانشجوی زندانی برای اعتراف اجباری در زندان تحت فشار است. او به کمپین گفت که به این زندانی عقیدتی گفته اند به شرط اعتراف، حکمش کمتر خواهد شد. همچنین وی گفت که خانواده این زندانی را ترسانده اند که اگر در خصوص مریم شفیع پور اطلاع رسانی کنند ملاقات کابینی شان با او قطع می شود.  در حال حاضر هفت هفته است که ملاقات حضوری این خانواده به دلیل مصاحبه با رسانه ها قطع شده است و به همین دلیل آنها ترجیح داده اند که سکوت کنند تا مبادا ملاقات کابینی  با فرزندشان نیز از آنها گرفته شود.

این منبع همچنین  به ضرب و شتم مریم در دوران بازجویی از سوی بازجویش که یک مرد بوده است، اشاره کرد و گفت حتی بخشی از آن در پرونده این زندانی مندرج شده است.

مریم شفیع پور، فعال دانشجویی و عضو ستاد انتخاباتی مهدی کروبی در پنجم مرداد ماه سال جاری پس از احضار جهت بازپرسی به دادسرای شماره ۲ شهید مقدس اوین به زندان اوین منتقل شد. او ۶۷ روز در انفرادی بود و در حال حاضر در بند زنان زندان اوین به سر می برد. سومین و آخرین جلسه دادگاه مریم شفیع پور در تاریخ یکشنبه ۱۳ بهمن ماه برگزار شد که قاضی صلواتی علیرغم وعده های قبلی با آزادی موقت این زندانی سیاسی با قرار وثیقه مخالفت کرد و او به زندان اوین بازگشت. اولین جلسه دادگاه این زندانی در تاریخ ۲۹ مهرماه برگزار شد و دومین جلسه دادگاهش در تاریخ ۱۱ دی ماه بود که به علت عدم حضور قاضی صلواتی برگزار نشد. وی در همه این مدت با قرار بازدداشت موقت در زندان بوده است.

شفیع پور، دانشجوی سابق رشته ی مهندسی کشاورزی گرایش آب دانشگاه بین المللی قزوین،  پس از دو ترم تعلیق از تحصیل به دلیل فعالیت دانشجویی در حالی که در ترم هشتم بود، از دانشگاه اخراج شد. او پیش از این  در سال ۸۹ به دلیل فعالیت های دانشجویی بر اساس حکم دادگاه انقلاب قزوین به یک سال حبس تعلیقی محکوم شده بود.

منبع مطلع به وضعیت این زندانی در خصوص اینکه قاضی دادگاه چرا با آزادی موقت این زندانی با قرار وثیقه  در اخرین جلسه دادگاه موفقت نکرده است، گفت: « قاضی صلواتی گفته صلاح نمی داند. اما چون مدرکی برای اتهاماتی که به مریم زده اند ندارند تا به واسطه آن حکمش را صادر کنند می خواهند او را تحت فشار قرار دهند تا اعتراف کند و به همین دلیل هم او را به صورت موقت آزاد نکردند.  بازجوی مریم در روزهای اول بازجویی نیز به مریم گفته است که اگر او همکاری نکند تا صدور حکم آزاد نمی شود و پس از آن هم با حکم طولانی در زندان می ماند.»

به گفته این منبع اتهامات مریم شفیع پور “تبانی و اجتماع علیه امنیت ملی، تبلیغ علیه نظام  و داشتن ماهواره در خانه” است. این منبع گفت: « اتهام آخری خیلی عجیب است. آخر مریم در خانه ی پدریش زندگی می کند و ماهواره متعلق به مالک خانه است و نه کسی که در آنجا زندگی می کند.»

این منبع با تاکید بر اینکه این دانشجوی زندانی تا کنون علیرغم فشارهای زیاد به اتهاماتش اعتراف نکرده است گفت: «مریم علیرغم  ۶۷ روز انفرادی، شکنجه و شرایط سخت اعتراف نکرد. الان هم می گوید وقتی در شرایط سخت تحمل کردم  و چیزی نگفتم الان هم ترجیح می دهم سکوت کنم.» کمپین درخصوص جزییات شرایط سختی که منبع یاد شده از آن سخن گفته به صورت مستقل نتوانسته است اطلاعاتی به دست آورد.

این منبع در خصوص آزار واذیت مریم در دوران بازجویی گفت: «بازجو در بخشی از پرونده مریم نوشته که به طور ناخودآگاه خواسته به صندلی مریم لگد بزند که به کمر و پهلوی او خورده است. خود مریم در ملاقات های کابینی پس از آنکه دوران بازجوییش تمام شده  به خانواده اش گفته است که مورد ضرب و شتم  قرار گرفته است ولی خانواده اش از ترس شان که مبادا وضعیتش بدتر شود اطلاع رسانی نکردند.»

«حکم ۷ سال زندان و دو سال محرومیت از فضای مجازی مریم شفیع‌ پور بی‌ربط است و باید شکسته شود»

$
0
0

یک منبع اگاه با اظهار اینکه “خانواده این زندانی در مدت مقرر به رای صادره اعتراض خواهند کرد”، گفت:«خانواده مریم امیدوارند در دولت جدید که شعارش اعتدال است قاضی منصفی پرونده فرزندشان را بررسی کند و این حکم که مصادیق مجرمانه اش بی ربط و غیر واقعی هستند شکسته شود.»

یک منبع نزدیک به خانواده مریم شفیع پور، دانشجوی زندانی که به هفت سال حبس در دادگاه انقلاب محکوم شده است به کمپین بین المللی حقوق بشر در ایران گفت که این زندانی به دلایل غیر منطقی و عجیب مانند فعالیت در فیسبوک، تقاضای تحصیل در خارج از کشور، وجود ماهواره در خانه پدری و ارتباط با سران فتنه در زمان حصر آنها  به این حکم طولانی محکوم شده است. این منبع به کمپین گفت: «متاسفانه خواسته بازجوی مریم در حکم اعمال شده است. بازجویش در همان روزهای اول بازداشت به مریم گفته بود که اگر او به اتهاماتش اعتراف نکند به او بیشتر از پنج سال حکم خواهد داد.»

این منبع  با اظهار اینکه “خانواده این زندانی در مدت مقرر به رای صادره اعتراض خواهند کرد”، گفت:«خانواده مریم امیدوارند در دولت روحانی که شعارش اعتدال است قاضی منصفی پرونده فرزندشان را بررسی کند و این حکم که مصادیق مجرمانه اش بی ربط و غیر واقعی هستند شکسته شود و مریم آزاد شود. مریم در دولت جدید به اتهامات عجیبی بازداشت شده که باید زودتر آزاد شود.»

مریم شفیع پور، فعال دانشجویی و عضو ستاد انتخاباتی مهدی کروبی روز پنجم مرداد ماه امسال پس از احضار جهت بازپرسی به دادسرای شماره ۲ شهید مقدس اوین به زندان اوین منتقل شد و ۶۷ روز در سلول انفرادی بود و نزدیک به هشت ماه در بازداشت موقت به سر برد در حالیکه قاضی پرونده اش با آزادی موقت او تا صدور حکم مخالفت کرد.

مریم شفیع پور طبق حکمی که روز دهم اسفند ماه به وکیل او ابلاغ شد، به دو اتهام تبلیغ علیه نظام و تبانی و اجتماع علیه امنیت ملی به ۷ سال حبس و ۲ سال محرومیت از فعالیت در فضای مجازی، رسانه و مطبوعات محکوم شده است. این حکم از سوی شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب به ریاست قاضی صلواتی صادر شده است.

 این منبع آگاه با اظهار اینکه حکم مریم شفیع پورعجیب و غیر عادلانه است به کمپین گفت: «آخر حکم دو سال محرومیت از فعالیت در فضای مجازی یعنی چه.  یعنی او پس از آزادی برای وصل شدن به اینترنت و استفاده از آن هم باید اجازه بگیرد.»

 این منبع به کمپین گفت: « مریم دو اتهام دارد، تبلیغ علیه نظام و تبانی و اجتماع بر علیه امنیت ملی. مصادق اتهام تبلیغ علیه نظام را انتشار مطالب در فضای مجازی از طریق فیسبوک و سیاه نمایی علیه جمهوری اسلامی عنوان کرده اند. با این حساب هر کسی که در فسبوکش مطالب اعتراض آمیز می نویسد می تواند شامل این جرم شود. مصادق دیگر جرمش این است که یک برگه درخواست تحصیل در خارج از ایران در لپ تاپش پیدا کرده اند. آخر کجای قانون تقاضا برای تحصیل در خارج از کشور جرم شناخته شده است.»

این منبع همچنین گفت: «اتهام اجتماع و تبانی علیه امنیت ملی برای او چطور تعریف شده؟‌ آخر مریم با چه کسی اجتماع کرده که در پرونده نامی از این شخص برده نشده است. اجتماع با خودش و لپ تاپش کرده است؟ یکی دیگر از مصداق های جرم مریم ارتباط با سران فتنه است. سران فتنه که نزدیک به سه سال است در حصر خانگی هستند، چگونه مریم می توانسته با آنها در ارتباط باشد.»

این منبع گفت: «یکی دیگر از مصداق های جرم مریم شفیع پور که در دادگاه هم به آن زیاد تاکید شد، ارتباط او با خانواده های زندانیان سیاسی و پیگیری وضعیت و مشکلات شان است. یعنی حتی انسان دوستی و کمک رسانی آدم ها را هم به چالش کشیده اند. مصادیق جرم های دیگرش عضویت در تشکیلات دانشجویی مبارزه با تبعیض تحصیلی و ارتباط با رسانه های خارجی است.»

این منبع با تاکید بر اینکه مریم شفیع پور در بازجویی ها و در جلسات دادگاه مریم هیچکدام از اتهاماتش را نپذیرفته است، گفت: «بازجویش به مریم گفته بود اگر اتهاماتش را نپذیرد به او حکمی بیشتر از پنج سال می دهد. ظاهرا قوه قضاییه هم هیچ استقلالی در صدور حکم ندارد و آنچه بازجوی مریم خواسته عملی شده است.»

او با اظهار اینکه هنوز مریم شفیع پور از حکم خود خبر ندارد به کمپین گفت: «مریم فکر می کند که چون کاری نکرده است باید آزاد شود و خیلی در ملاقات هایش هم امیدوار بود و به خانواده اش امید می داد که او زود آزاد می شود. هنوز از حکمش خبر ندارد.»

مریم شفیع پور، دانشجوی سابق رشته ی مهندسی کشاورزی گرایش آب دانشگاه بین المللی قزوین،  پس از دو ترم تعلیق از تحصیل به دلیل فعالیت دانشجویی در حالی که در ترم هشتم بود، از دانشگاه اخراج شد. او پیش از این  در سال ۸۹ به دلیل فعالیت های دانشجویی بر اساس حکم دادگاه انقلاب قزوین به یک سال حبس تعلیقی محکوم شده بود.

کمپینی ده روزه با بهاره هدایت در اعتراض به ده سال حکم زندان و نگرانی از وضع سلامتی او

$
0
0

«امیدواریم در طی این روزها توجه مردم ایران، مسولان کشور و جامعه بین المللی را به وضعیت بهاره جلب کنیم. با ما همراه و همصدا شوید و به مناسبت ۸ مارس به کمپین ده روز با بهاره بپوندید. ۱۰ سال یک عدد نیست، یک عمر است، یک زندگی است..»

جمعی از فعالان جنبش زنان و فعالان دانشجویی کمپینی به نام “کمپین ده روز با بهاره” از هشتم مارس امسال، همزمان با روز جهانی زن راه اندازی کرده اند. این کمپین خواستار آزادی بهاره هدایت، فعال دانشجویی و جنبش زنان است که محکوم به ده سال حبس است و هم اکنون در بند زنان زندان اوین به سر می برد.  در متن فراخوان این کمپین که اکنون در وب سایت ها منتشر شده، آمده است که این کمپین در اعتراض به ۱۰ سال زندانی شدن بهاره هدایت راه اندازی شده است، همچنین نوشته شده که این کمپین هر روز عنوان خاصی دارد و مطابق آن عنوان، هر روز به جنبه های از فعالیت و شخصیت بهاره هدایت پرداخته می شود.

در بخشی از این فراخوان آمده است: «امیدواریم در طی این روزها توجه مردم ایران، مسولان کشور و جامعه بین المللی را به وضعیت بهاره جلب کنیم.» در بخش دیگر نیز نوشته شده است: « با ما همراه و همصدا شوید و به مناسبت ۸ مارس به کمپین ده روز با بهاره بپوندید. ۱۰ سال یک عدد نیست، یک عمر است، یک زندگی است..»

در فراخوان این کمپین اشاره شده که مطابق با ماده ۱۳۴ قانون مجازات اسلامی جدید بهاره هدایت می تواند بعد از سپری کردن نیمی از مدت زندانش آزاد شود.

در طی سه روزی که از شروع کمپین گذشته است شماری از فعالان سابق دانشجویی و هم بندی های سابق بهاره هدایت مطالبی را به یاد او نوشته اند. ژیلا بنی یعقوب، روزنامه نگار و هم بندی سابق بهاره هدایت در یادداشت کوتاهی که در وبلاگ شخصیش منتشر کرده، با اشاره به حکم طولانی بهاره هدایت نوشته است: «بهاره، تو خیلی‌ها را بدرقه کردی و آن‌ها از آن در بزرگ زندان اوین بیرون رفتند، رفتند و دوباره تو ماندی و تو هنوز هم ذوق می‌کنی که دیگران را برای رفتن به خانه، آماده می‌کنی، ساکشان را تند و تند می‌بندی، ساکشان را از دستشان می‌گیری و تا دفتر بند می بری و برایشان سرود می‌خوانی، سرود آزادی…و چقدر خوب شعر و سرود می‌خوانی…مخصوصاً اگر سرود آزادی باشد. بهاره، چه وقت دیگران تو را راهی خانه خواهند کرد؟خانه‌ای برای همیشه‌ی تو و امین.»

بهاره هدایت، متولد ۱۳۶۰، فعال دانشجویی و زنان، عضو سابق شورای مرکزی و سخنگوی دفتر تحکیم وحدت در دهم دی ماه ۱۳۸۸ بازداشت شد و به ۹ سال و نیم زندان محکوم شد. او در دادگاه م به مجموعا به ۹ سال و نیم زندان متشکل از ۲ سال حبس به دلیل توهین به رهبری، ۶ ماه حبس به دلیل توهین به رییس جمهور و ۵ سال برای اقدام علیه امنیت ملی و نشر اکاذیب محکوم شد. او همچنین به اتهام اقدام علیه امنیت ملی از طریق برگزاری تجمع اعتراضی زنان در ۲۲ خرداد ۱۳۸۵ به دو سال حبس تعلیقی محکوم شد.

همچنین مهدیه گلرو، فعال دانشجویی و هم بندی سابق بهاره هدایت در سومین روز تشکیل این کمپین، یادداشتی در مورد او نوشته است. در بخشی از این  یادداشتش آمده است: «بهاره عاشق بچه است و به خاطر بیماری زنانه ای که داره باید مدت طولانی قبل از باردار شدن تحت درمان باشه  اما کی قرار این مدت طولانی شروع بشه ؟کلی لباس و کفش بچه گونه بافته و فرستاده بیرون.»

امین احمدیان، همسر بهاره هدایت در مصاحبه ای با کمپین در تاریخ ۲۷ دی ماه امسال با اشاره به مشکل جسمی او و حق استفاده اش از قانون جدید مجازات اسلامی گفته بود: “اگر ماده ۱۳۴ قانون جدید مجازات اسلامی در مورد بهاره هدایت اعمال شود، این زندانی پس از طی پنج سال حبس و در واقع سپری کردن نیمی از دوران محکومیتش آزاد خواهد شد.” امین احمدیان همچنین با اشاره به اینکه همسرش نیاز به درمان های پزشکی مداوم دارد به کمپین گفت: “بهاره مشکل مزمن زنانه دارد که به گفته پزشکان هر روز که بگذرد و درمان نشود، امکان مادر شدنش را از او می گیرد.”

هادی قائمی، مدیر کمپین بین المللی حقوق بشر در ایران طی بیانیه ای پس از مصاحبه همسر این زندانی گفت: “پروندۀ خانم هدایت نمایانگر مساله بزرگتر عدم ارائۀ خدمات درمانی اورژانس در زندانهای ایران است. آقای قائمی گفت: “قوۀ قضاییۀ ایران مسئول سلامتی افرادی است که به زندان میفرستد. هر آسیبی که توسط قصور و یا عدم ارائۀ درمان بوجود می آید رفتار غیر انسانی محسوب میشود و بر خلاف قوانین داخلی و بین المللی است.”

کمپین ده روزه با بهاره هدایت، هر روزش یک نام دارد: ۱- بهاره یک فعال زنان است ۲- بهاره یک فعال دانشجویی است ۳- بهاره یک زندانی سیاسی است ۴- بهاره یک همسر است ۵- بهاره یک فرزند و یک خواهر است ۶- سلامت بهاره در خطر است ۷- بهاره فعال شناخته شده در جامعه بین المللی است ۸- بهاره یک دوست است ۹- بهاره یک دختر جوان ایرانی است ۱۰- بهاره یک زن مدافع حقوق بشر است. بهاره را آزاد کنید.

بهاره هدایت که در میان دانشجویان به عنوان سمبل دانشجوی منتقد ایرانی شناخته شده مدت ها برای تحت فشار قرار دادن او در بند متادون زندان اوین در کنار زندانیان مرتبط با مواد مخدر نگهداری شد و مدت ها نیز ممتوع الملاقات بود. این فعال دانشجویی و زنان جایزه هرالد ادلستام سوئد را به دلیل “شجاعت فوق العاده و تعهد به عدالت فعالانه در برابر نقض حقوق بشر در ایران” در سال ۱۳۹۱ دریافت کرد.

احضار مریم حنیفی فعال دانشجویی به حراست دانشگاه تهران

$
0
0

مریم حنیفی، دانشجوی ترم پنج رشتە کشاورزی در پردیس ابوریحان (دانشگاه تهران)، و سردبیر نشریە دانشجویی گفتمان امروز (نشریە وابستە بە انجمن اسلامی پردیس ابوریحان) و عضو شورای مرکزی انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه تهران و علوم پزشکی است.

مریم حنیفی عضو شورای مرکزی انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه تهران و علوم پزشکی تهران در طی هفته‌های گذشته چندین بار به صورت تلفنی و حضوری توسط حراست مرکزی دانشگاه تهران و حراست پردیس ابوریحان پاکدشت احضار شده است.

یک فعال حقوق بشر به کمپین بین المللی حقوق بشر در ایران گفت که مریم حنیفی فعال دانشجویی و عضو شورای مرکزی انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه تهران و علوم پزشکی بە دلیل فعالیتهای دانشجویی از سوی حراست دانشگاه احضار شده و چندین بار نیز از ورود او به دانشگاه ممانعت به عمل آورده شده است.

او در ادامه افزود که مریم حنیفی، دانشجوی ترم پنج رشتە کشاورزی در پردیس ابوریحان (دانشگاه تهران)، و سردبیر نشریە دانشجویی گفتمان امروز (نشریە وابستە بە انجمن اسلامی پردیس ابوریحان) و عضو شورای مرکزی انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه تهران و علوم پزشکی است و پیشتر نیز به دلیل فعالیتهای دانشجویی در زمان انتخابات از سوی دفتر پیگیری وزارت اطلاعات برای دو بار مورد بازجویی قرار گرفته است و تهدید شده بود که اگر به فعالیت های  دانشجویی خود ادامه بدهد از دانشگاه اخراج خواهد شد.

این فعال حقوق بشر در پایان افزود که خانواده این فعال دانشجویی نیز در طول روزهای گذشته هم به صورت حضوری و هم به صورت تلفنی احضار شده و نسبت به تدوام فعالیتهای فرزندشان مورد تهدید قرار گرفته اند. همچنین کمیته انضباتی دانشگاه نیز بدون حضور ایشان در جلسه کمیته انضباتی برای دو ترم او را از گرفتن وام دانشجویی محروم و دو ترم نیز از خوابگاه اخراج کرده است

تمدید ماموریت گزارشگر ویژه، نشان دهنده نگرانی از استمرار نقض حقوق بشر است

$
0
0

شورای حقوق بشر با ۲۱ رای موافق، ۱۶ رای ممتنع و ۹ رای مخالف ماموریت احمدشهید، گزارشگرویژه سازمان ملل را برای یک سال دیگر تمدید کرد.

۸ فروردین ۱۳۹۳—کمپین بین‌المللی حقوق بشر در ایران امروز گفت که تصویب تمدید حکم گزارشگر ویژه احمد شهید توسط شورای حقوق بشر سازمان ملل تحول مثبتی برای حقوق بشر در ایران است.کمپین افزود که رای گیری امروز بیانگر نگرانی مستمر جامعۀ بین‌المللی در خصوص عدم بهبود وضعیت حقوق بشر از زمان تحلیف رییس جمهور حسن روحانی است.

شورای حقوق بشر با ۲۱ رای موافق، ۱۶ رای ممتنع و ۹ رای مخالف به قطعنامه ای رای داد که به موجب آن احمدشهید برای یک سال دیگر به گزارشگری در خصوص نقض حقوق بشر در ایران می پردازد.

هادی قائمی، مدیر کمپین گفت: “با تمدید این حکم، شورای حقوق بشر این پیام قوی را به دولت ایران میفرستد که تنها حرف کافی نیست. جهان نیازمند مشاهدۀ تغییرات واقعی و بامفهوم در وضعیت حقوق بشر ایران است.”

کشورهای آرژانتین، اتریش، برزیل، شیلی، کاستاریکا، جمهوری چک، استونیا، فرانسه، آلمان، ایرلند، ایتالیا، ژاپن، مکزیک، هلند، پرو، کره، رومانی، انگلیس و آمریکا از جمله رای دهندگان به قطعنامه بودند. کشورهای هند، اندونزی، پاکستان، روسیه، ویتنام، چین و کوبا نیز از جمله مخالفان قطعنامه بودند.

طی نشست فعلی شورای حقوق بشر، هم دبیرکل سازمان ملل بان کی مون و هم گزارشگرویژه احمد شهید گزارشات مستند خودرا در خصوص نقض مستمر حقوق بشر در ایران ارائه کردند و هیئت ایرانی پاسخ خود که پیشنویس آن توسط قوۀ قضاییۀ ایران تهیه شده بود را ارائه کرد اما برخلاف سالهای قبل این بارلحن پاسخ متعصبانه و تند تنظیم نشده بود.

دهها سازمان غیر دولتی ایرانی، که بسیاری از آنها نزدیک به دولت هستند، در بیست و پنجمین نشست شورای حقوق بشر حضور داشتند. دو منبع جداگانه نزدیک به هیئت ایرانی به کمپین گفتند که در داخل ایران تقاضای فزاینده‌ای برای به کار گیری نگرشی متفاوت توسط دولت ایران نسبت به گزارش شهید وجود دارد.

یک منبع نزدیک به هیئت ایرانی به کمپین گفت: “دولت ایران باید از حملات شخصی به گزارشگر در پاسخ به گزارشاتش دست بردارد. ما در مجموعۀ نهادهای حقوق بشری سازمان ملل به حاشیه رانده شده‌ایم و نگرش ایران نیز به بهبود وضع کمکی نکرده است.”

در واقع یکی از عواملی که به تمدید حکم گزارشگر ویژه کمک کرده‌است عدم همکاری ایران با سازوکارهای حقوق بشری بوده است. برای مثال، از سال ۲۰۰۵ تا کنون هیچ مامور ویژۀ سازمان ملل متحد قادر نبوده از ایران بازدید کند چون دولت ایران باید از این ماموران ویژه دعوت به عمل می‌اورده و برای آنان ویزا صادر می‌کرده است.

اما امسال در ارتباطات ایران با گزارشگر ویژه تغییر مختصری به چشم میخورد. علیرغم حملات شخصیِ  مقامات قوۀ قضاییۀ ایران علیه احمد شهید  بنابر یافته های کمپین، ظرف شش ماه گذشته قوۀ قضاییه با گزارشگر ویژه ارتباط برقرار نموده است.

گزارشگر ویژه حتی با مقامات عالیرتبۀ قوۀ قضاییه و سفیر ایران در سازمان ملل متحد ملاقات و گفتگو کرده است. اما این ارتباطات منجر به صدور اجازۀ بازدید از کشور برای احمد شهید نشده‌است.

کمپین این تحولات مثبت در گشودن خطوط ارتباطی بین ایران و سازمان ملل را مورد توجه قرار میدهد و از دولت ایران میخواهد تا با گزارشگر ویژه و کلیۀ سازوکارهای سازمان ملل متحد همکاری کامل برقرار نماید.

هادی قائمی گفت: “ما از اینکه قوۀ قضاییۀ ایران بالاخره با گزارشگر ویژه آغاز به برقراری ارتباط کرده استقبال میکنیم اما این کافی نیست. عدم همکاری ایران با سازوکارهای سازمان ملل متحد بارزترین عامل وضعیت حقوق بشر وتمدید حکم آقای شهید است و بیانگر این نکته است که اعضای شورای حقوق بشر ضرورت شدید ادامۀ چنین گزارشاتی را درک میکنند.”

قطعنامه پارلمان اروپا: هر هیاتی که از ایران دیدار می کند باید به زندانیان سیاسی دسترسی داشته باشد

$
0
0

پارلمان اتحادیه اروپا از دولت ایران خواست که همه زندانیان سیاسی را آزاد و انجمن صنفی روزنامه نگاران را بازگشایی کند.

کمیته سیاست خارجه اتحادیه اروپا با انتشار پیش نویس سندی تحت عنوان «استراتژی اتحادیه اروپا دربرابرایران» با درنظرگرفتن فصلی برای موضوعات مربوط به نقض حقوق بشر گفته است که هرهیاتی که در آینده از ایران دیدار می کند باید متعهد باشد که با ناراضیان سیاسی، فعالان جامعه مدنی دیدار کند و همچنین به زندانیان سیاسی دسترسی داشته باشد. این کمیته همچنین گفته که همراه با ۷۷۲ روزنامه نگار ایرانی خواستار بازگشایی انجمن صنفی روزنامه نگاران ایران است.

همزمان با انتشار این سند، مرضیه افخم سخنگوی وزارت خارجه ایران با انتقاد از مفاد این قطعنامه گفت: «اقدام پارلمان اروپا در تصویب قطعنامه و طرح ادعاهای بی‌اساس حقوق بشری سازنده نیست و با روند جاری تحرکات همخوانی ندارد و غیرواقع‌بینانه است.»  او همچنین گفت: «در شرایطی که جمهوری اسلامی ایران و اتحادیه اروپایی گام‌های اولیه و قابل تاملی برای حل و فصل مسائل پیش روی دو طرف برداشته اند، موضع‌گیری حقوق بشری پارلمان اروپا و طرح موضوعات غیرواقعی بویژه درباره انتخابات ایران مردود و غیرقابل قبول است.»

سخنان سخنگوی وزارت خارجه ایران منطبق بر دیگر اظهار نظرهای مقاماتی است که مایلند با توجه به بهبود نسبی روابط سیاسی و همچنین ادامه مذاکرات هسته ای، کشورهای غربی از طرح مسائل مرتبط با حقوق بشر خودداری کنند. با این وجود دیدار ماه گذشته خانم کاترین اشتون با چندین فعال مدنی در تهران در حاشیه مذاکرات او با مقامات ایرانی، خشم محافظه کاران و واکنش وزارت خارجه را به همراه داشت. قطعنامه پارلمان اروپا عملا تصریح می کند که دیدار با فعالان مدنی باید ادامه یابد و در بازدید همه هیات های دیپلماتیک اتحادیه اروپا در نظر گرفته شود.  قرار است این پیش نویس سوم آوریل (۱۴ فروردین ۱۳۹۳) به رای گیری گذاشته شود.

این قطعنامه آزادی برخی از زندانیان سیاسی را مورد استقبال قرار داده و خواستار آزادی همه مدافعان حقوق بشر، زندانیان سیاسی، فعالان کارگری و همچنین افرادی که پس از انتخابات سال ۲۰۰۹ (۱۳۸۸) دستگیرشدند، شده است. به علاوه در این قطعنامه آمده است که علیرغم توجه حسن روحانی به مقوله حقوق شهروندی، همچنان ادعاهای گسترده ای در خصوص شکنجه، دادگاه های غیرعادلانه و مصونیت از مجازات وجود دارد.

این قطعنامه همچنین موضوع افزایش شدید اعدام ها در سال ۲۰۱۳ که شامل برخی موارد اعدام نوجوانان است و نیز اعدام های گسترده در پنج ماه اول سال جاری میلادی را مدنظر قرار داده و محدودیت آزادی بیان، انجمن ها، مذهب و آزادی های تحصیلی را محکوم کرده است. تبعیض علیه اقلیت های قومی، جنسیتی، مذهبی و همچنین وضعیت بهاییان و نوکیشان مسیحی از جمله موضوعات دیگری است که در این قطعنامه برجسته شده است.

پارلمان اتحادیه اروپاه همچنین از دولت ایران خواست است که با مکانیسم های حقوق بشر بین المللی از جمله سازمان های غیردولتی در خصوص گزارش دوره ای حقوق بشر و توصیه های سازمان ملل وهمچنین سازمان های حقوق بشر بین المللی همکاری کند. همچنین گفته شده است که علیرغم پیشرفت های صورت گرفته همچنین وضعیت زنان به دلیل «تبعیض غیرقابل قبول» یکی از موارد نگرانی است به خصوص در زمینه موارد حقوقی و همچنین قانون خانواده و مشارکت آنها در زندگی اقتصادی و اجتماعی.

متن کامل پیش نویس این قطعنامه را می توانید اینجا بخوانید

آخرین وضعیت مریم شفیع پور: چهار ماه محرومیت از ملاقات حضوری و جلوگیری از انتقال او به بیمارستان

$
0
0

آخرین باری که خانواده اش برای ملاقات حضوری پیگیری کردند آقای خدابخشی، معاون دادستان به آنها گفت که به دلیل اطلاع رسانی که از سوی آنها و مصاحبه هایشان با رسانه ها انجام شده، جازه ملاقات حضوری نمی گیرند.

یک منبع نزدیک به خانواده مریم شفیع پور، دانشجوی زندانی به کمپین بین اللملی حقوق بشر در ایران گفت ماههاست که خانواده این زندانی از مسولان قضایی تقاضا کرده اند تا  برای درمان بیماری های او که حاصل زندان است به بیمارستان منتقل شود اما به دلایل نامشخصی تاکنون با انتقال او موافقت نشده است. این منبع همچنین گفت که خانواده او به دلیل اطلاع رسانی و مصاحبه با رسانه ها، چهار ماه است که از حق ملاقات حضوری با فرزندشان محروم شده اند.

این مبنع مطلع به وضعیت این دانشجوی زندانی به کمپین گفت: «خانواده مریم او را در روزهای تعطیلات عید به صورت کابینی ملاقات کرده اند. او همچنان ناراحتی قلبی، معده و دندان درد دارد و علیرغم  پیگیری های خانواده اش برای انتقال او به پزشک هنوز با این امر موافقت نشده است. مریم قبل از زندان بیماری قلبی و معده نداشت و این مشکلات حاصل دوران بازجویی او است.»

این منبع در خصوص علتی که از انتقال مریم شفیع پور به بیمارستان مخالفت شده است، گفت: «آقای خدابخشی، معاون دادستان تهران که به امور زندانیان رسیدگی می کند ادبیاتش معمولا به این شکل است که می گوید “من صلاح نمی دانم یا من تشخیص دادم که این اتفاق نیفتد.” دلیل مشخصی را ارائه نمی کنند. به خانواده مریم چندین بار گفتند که برگه پذیرش از پزشک متخصصش بیاورند آنها هم چندین بار پرونده پزشکی و نامه دکتر را به دادسرای اوین بردند و همچنین برای مریم وقت دکتر گرفتند اما باز هم اجازه ندادند.»

مریم شفیع پور، فعال دانشجویی و عضو ستاد انتخاباتی مهدی کروبی در سال ۱۳۸۸ در پنجم مرداد ماه ۱۳۹۲ بازداشت شد. او ۶۷ روز در انفرادی بود و در حال حاضر در بند زنان زندان اوین به سر می برد. او در دادگاه بدوی به ریاست قاضی صلواتی به اتهامات ” تبانی و اجتماع علیه امنیت ملی، تبلیغ علیه نظام و داشتن ماهواره در خانه” به هفت سال حبس محکوم شد. پرونده او اکنون در مرحله تجدید نظر است.

این منبع مطلع همچنین با اعتراض به اینکه این زندانی چهار ماه از حق ملاقات حضوری برخوردار نبوده است به کمپین گفت: «آخرین باری که خانواده اش برای ملاقات حضوری پیگیری کردند آقای خدابخشی، معاون دادستان به آنها گفت که به دلیل اطلاع رسانی و مصاحبه هایشان با رسانه ها به آنها اجازه ملاقات حضوری داده نمی شود.»

این منبع در خصوص وضعیت پرونده او نیز به کمپین گفت: « وکیل مریم قبل از صدور حکم دادگاه بدوی می گفت چون در پرونده او هیچ سند و مدرکی نیست او زود آزاد می شود اما بعد از اینکه دادگاه بدوی برای او هفت سال حبس صادر کرد، متوجه شدیم که هیچ چیز در این پرونده قابل پیش بینی نیست.»

این منبع افزود: «آقای علیزاده طباطبایی، وکیل مریم در فرم دادخواست برای تجدید نظر نوشته است که هیچ مدرکی دال بر اتهامات موکلش در پرونده او وجود ندارد و حکم صادره از سوی دادگاه بدوی مغرضانه است. بهرحال وکیل و خانواده اش اکنون فقط امیدوار به شکستن حکم در دادگاه تجدید نظر هستند و چاره دیگری جز انتظار ندارند.»


پیمان عارف بار دیگر به یکسال حبس محکوم شد

$
0
0

این زندانی عقیدتی این بار به اتهام فعالیت تبلیغی علیه نظام و به استناد ماده ۵۰۰ قانون مجازات اسلامی به یکسال حبس از سوی قاضی مقیسه محکوم شده است. این رای روز شنبه ۱۷ خرداد ماه به او و وکیلش ابلاغ شده است

پیمان عارف، فعال دانشجویی و زندانی سیاسی سابق از سوی شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب تهران به یکسال حبس تعزیری محکوم شد. آقای عارف با انتشار رای دادگاهش در صفحه فیسبوک خود نوشته است که او برای سومین بار پس از انتخابات سال ۱۳۸۸ محکوم شده است.

این زندانی عقیدتی سابق این بار به اتهام فعالیت تبلیغی علیه نظام و به استناد ماده ۵۰۰ قانون مجازات اسلامی به یکسال حبس از سوی قاضی مقیسه محکوم شده است. این رای روز شنبه ۱۷ خرداد ماه به او و وکیلش ابلاغ شده است و آقای عارف ۲۰ روز برای درخواست تجدید نظر به رای صادره فرصت دارند.

این زندانی سیاسی سابق با اظهار اینکه او و وکیلش مسعود اولیایی فرد به صورت “تلفنی” به دادگاه احضار شده اند در صفحه فیسبوکش دلیل احضار تلفنی را اینطور توضیح داده است:‌ «این نحوه ابلاغ حضوری بر مبنای منطق “سند برای پناهندگی دستتان نمی دهیم” صورت می گیرد.»

در ابتدای رای صادره برای پیمان عارف نوشته شده است به دلیل اینکه او پس از محکومیت قبلی، مجددا به فعالیت های خود بر علیه نظام جمهوری اسلامی در فضای مجازی ادامه داده به یکسال حبس محکوم شده است.

طبق آنچه در حکم نوشته شده یکی از مصادیق فعالیت های تبلیغی او بر علیه نظام جمهوری اسلامی این است که او خود را در فضای فیسبوک “دانشجوی ستاره دارمعرفی کرده” و به این شکل “نظام جمهوری اسلامی را اینگونه معرفی نموده که از حق تحصیل انسان ها را محروم می نماید.”

همچنین از دیگر مصادیق اتهام او “عضویت در گروهک مرتد جبهه ملی و ملاقات و کمک به خانواده های زندانیان اغتشاشات و ملاقات عناصر ضد انقلاب از جمله عباس امیر انتظام و نسرین ستوده است” در این رای صادره نوشته شده یکی از دلایل اتهامی پیمان عارف، معرفی خانم نسرین ستوده توسط او به  عنوان فردی “ستم ستیز و ستمدیده” است. همچنین «امضای نامه به بان کی مون و دفاع از سران فتنه و حقوق بشر» از جمله مصادیق فعالیت تبلیغی علیه نظام برای او معرفی شده است.

پیمان عارف، دانشجوی رشته حقوق و محروم از تحصیل  پس از حوادث انتخابات ریاست جمهوری سال ۸۸ دستگیر شد و از سوی شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب اسلامی به ریاست قاضی پیر عباسی به اتهام فعالیت تبلیغ علیه نظام و توهین به احمدی نژاد، رییس جمهور وقت ایران به تحمل دو سال و نیم زندان حبس تعزیری و ۷۴ ضربه شلاق و محرومیت مادام العمر از هرگونه فعالیت مطبوعاتی و حضور در تشکل های سیاسی محکوم شد.

او در مهرماه ۱۳۹۰ پس از اتمام حکمش و اجرای ۷۴ ضربه شلاق آزاد شد.  او مجددا در هشتم آبان ماه در زمانیکه به همراه عده‌ای دیگر به مزار ندا آقاسلطان (از کشته شدگان حوادث انتخابات ۸۸) رفت بازداشت شد که چند روز پس از آن آزاد شد. عارف در ۲۶ اسفند ۱۳۹۰ مجددا بازداشت و به زندان اوین منتقل شد و در فروردین ماه ۱۳۹۱ با قرار وثیقه از زندان آزاد شد. در این دوره برای او پرونده قضایی تشکیل نشده بود.

معصومه قلی زاده، فعال دانشجویی با قرار وثیقه آزاد شد

$
0
0

معصومه قلی زاده، دانشجویی که توسط نیروهای امنیتی روز ۳۱ اردبیهشت ماه بازداشت شد روز پنجشنبه ۵ تیرماه با قرار وثیقه از زندان تبریز آزاد شد. مادر این دانشجو با اعلام این خبر به کمپین گفت که تاریخ دادگاه دخترش در مرداد ماه تعیین شده است.

معصومه قلی زاده، دانشجویی که  توسط نیروهای امنیتی روز ۳۱ اردبیهشت ماه بازداشت شد روز پنجشنبه ۵ تیرماه با قرار وثیقه از زندان تبریز آزاد شد. مادر این دانشجو با اعلام این خبر به کمپین بین المللی حقوق بشر در ایران گفت که تاریخ دادگاه دخترش در مرداد ماه تعیین شده است. با این حال کمپین اطلاعی از اتهامات وارده و همچنین میزان وثیقۀ این دانشجو به دست نیاورده است.

معصومه قلی زاده، فارغ التحصیل رشته فلسفه از دانشگاه علامه طباطبایی و از فعالان سابق دانشجویی این دانشگاه است که برای دوره فوق لیسانس خود به کشور ترکیه رفت. او پس از اتمام دوره فوق لیسانس در  شهریور ماه ۱۳۹۲ به ایران برگشت و در تاریخ ۳۱ اردبیهشت ماه امسال با حکم دادستاتی توسط نیروهای امنیتی در تهران بازداشت شد. این دانشجو دو روز را در زندان اوین و در بازجویی سپری کرد و پس از آن به زندان مرکزی تبریز که شهر محل سکونتش است منتقل شد.

خانم حقیقی درباره اتهامات دخترش به کمپین گفت: «من هیچ اطلاعی از اتهاماتش ندارم. فقط می دانم که مرداد ماه دادگاه دارد که به اتهاماتش رسیدگی می شود. او هیچ کار خلافی نکرده و حتما به امید خدا تبرئه می شود. من دعا می کنم و شما هم دعا کنید.»

لاله حقیقی مادر این دانشجو در خصوص دلیل بازگشت دخترش به ایران به کمپین گفت: «دخترم در مقطع دکتری درس می خواند اما چون مخارج دانشگاه ترکیه گران بود من از او خواستم که به ایران برگردد و شانسش را اینجا هم امتحان کند. او مرخصی تحصیلی گرفت و به ایران برگشت. از زمانیکه برگشت هیچ فعالیت سیاسی نداشت. برای امتحان دکتری درس می خواند و امتحان هم داد که البته رتبه لازم را نیاورد.»

مادر معصومه قلی زاده گفت: « او وقتی در ترکیه بود و وقتی به ایران برگشت هیچ فعالیت سیاسی نداشت. او فقط وقتی در دانشگاه علامه درس می خوانده فعالیت هایی داشته است. همین.  ماموران به من گفتند که او را برای چند سوال و جواب درمورد فعالیت های سابقش دستگیر کرده اند. چیز دیگری نمی دانم.»

به غیر از معصومه قلی زاده دانشجویان و جوانان دیگری هم بوده‌اند که طی سال های اخیر پس از بازگشت به ایران بازداشت شدند. امید کوکبی، حمید بابایی، حسین نورانی نژاد، سراج الدین میردامادی و معصومه قلی زاده پنج جوان ایرانی هستند که پس از بازگشت به ایران توسط نیروهای امنیتی بازداشت شدند. همه آنها به قصد دیدار با خانواده های خود به ایران بازگشتند و مدتی بعد دستگیر شدند. دو نفر از آنها اکنون در حال سپری کردن حکم های خود در زندان هستند و سه نفر دیگر منتظر تشکیل دادگاه و صدور رای هستند.

امید کوکبی، دانشجوی مقطع فوق دکتری فیزیک اتمی در دانشگاه تگزاس آمریکا ۱۰ بهمن ماه ۱۳۸۹ در فرودگاه امام خمینی هنگام ترک کشور دستگیر شد. او  برای دیدار با خانواده اش به ایران بازگشته بود. این دانشجو به اتهام جاسوسی برای اسراییل به ده سال حبس محکوم شد. امید کوکبی در تیرماه ۱۳۹۰ نامه ای خطاب به رییس قوه قضاییه نوشته بود و در آن از نحوه بازداشت غیرقانونی خود تا مراحل بازجویی و اعترافات اجباری تحت فشار گفته بود. او در خصوص بازداشتش نوشته بود: “در فرودگاه با اتهام شوک آور اجتماع و تبانی علیه امنیت ملی کشور بازداشت شدم و ۳۶ روز در انفرادی بودم.”

این دانشجو در خصوص اعتراف های اجباریش نیز نوشته است: “بازجویان که در هنگام نوشتن مطالب را سطر به سطر از دستم گرفته و می خواندند، بارها جواب های نوشته شده من را با خشم و تهدید و فریاد کنار گذاشته و با در اختیار گذشتن برگه ای دیگر اجبار می کردند که مجددا آنچه را که آنها می گویند و نظر و برداشت آنهاست بنویسم که صدافسوس من نیز چنین می کردم.”

همچنین حمید بابایی، دانشجوی دکترای امور مالی در دانشگاه لیژ بلژیک روز پنجم مرداد ماه ۱۳۹۲ به همراه همسر خود برای دیدار با خانواده اش به ایران برگشت. او در ۲۳ مرداد ماه بازداشت شد و روز ۳۰ آذر ماه همان سال در شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب به ریاست قاضی صلواتی به اتهام جاسوسی و ارتباط با دول متخاصم به ۶ سال حبس تعزیری محکوم شد.

حسین نورانی نژاد، روزنامه نگار و عضو جبهه مشارکت ایران اسلامی در سال ۱۳۸۹ برای ادامه تحصیل به استرالیا رفت و در تاریخ ۱۶ اسفند ماه سال ۱۳۹۲برای دیدن فرزند تازه به دنیا آمده اش به ایران برگشت. او دو ماه پس از بازگشت در تاریخ اول اردبیهشت ماه توسط نیروهای امنیتی بازداشت و به بند ۲ الف سپاه پاسداران در زندان اوین منتقل شد. او ۲۶ خرداد ماه با قرار وثیقه ۳۰۰ میلیون تومانی آزاد شد.

سراج الدین میردامادی، روزنامه نگار و عضو اسبق شورای مرکزی تحکیم وحدت پس از انتخابات ریاست جمهوری سال ۸۸ به فرانسه برای ادامه تحصیل رفت و در انجا مدرک کارشناسی ارشد در رشته ارتباطات را گرفت. او در مرداد ماه سال ۱۳۹۲ به ایران برگشت و روز ۲۰ اردبیهشت ماه امسال به زندان اوین منتقل شد و تاکنون در بند ۲-الف سپاه پاسداران به سر می برد. هنوز اتهامات او مشخص نیست و تاکنون با آزادی او با قرار وثیقه مخالفت شده است.

امید کوکبی در قرنطینه زندان اوین بیمار است؛ مخالفت با درمان در خارج از زندان

$
0
0

یکی منبع آگاه به وضعیت امید کوکبی، دانشجوی نخبه ای که به ۱۰ سال حبس محکوم است به کمپین بین اللملی حقوق بشر در ایران گفت که این زندانی در وضعیت بسیار نامناسبی همراه با دیگر زندانیان سیاسی در قرنطینه بند هفت زندان اوین به سر می برد

یکی منبع آگاه به وضعیت امید کوکبی، دانشجوی نخبه ای که به ۱۰ سال زندان  محکوم است به کمپین بین اللملی حقوق بشر در ایران گفت که این زندانی در وضعیت بسیار نامناسبی همراه با دیگر زندانیان سیاسی در قرنطینه بند هفت زندان اوین به سر می برد و علیرغم تشدید بیماری سنگ کلیه و معده هنوز با درخواست های متعدد او برای درمان در خارج از زندان موافقت نشده است. او همچنین طی ۴ سال حبس حتی یکبار نیز به مرخصی نیامده است.

امید کوکبی، نخبه ایرانی ۳۳ ساله، فارغ التحصیل دانشگاه شریف و دانشجوی مقطع فوق دکتری فیزیک اتمی در دانشگاه تگزاس آمریکا در تاریخ ۱۰ بهمن ماه ۱۳۸۹ در فرودگاه امام خمینی هنگام ترک کشور بازداشت شد. این دانشجو پس از بازداشت مدت ها در انفرادی بود و پس از ۱۵ ماه بازداشت موقت در دادگاهی به ریاست قاضی صلواتی در روز یکشنبه ۲۴ اردبیهشت ماه سال ۱۳۹۱ به ده سال حبس محکوم شد. 

این منبع آگاه با اظهار نگرانی از وضعیت این دانشجویی فوق دکتری فیزیک اتمی گفت: «امید از مدت ها پیش دچار بیماری سنگ کلیه و معده است. دندان هایش هم درد می کنند اما با وجود اینکه پزشک بهداری زندان تایید کرده که امید برای درمان نیاز دارد که به خارج از زندان منتقل شود و علیرغم درخواست های متعدد امید هنوز با انتقالش برای درمان موافقت نشده است و در حال حاضر  بیماری او در وضعیت قرنطینه زندان تشدید شده است.»

این منبع آگاه با انتقاد از قرنطینه بند هفت زندان اوین که امید کوکبی به همراه تعداد کثیری از زندانیان سیاسی بند ۳۵۰ از تاریخ ۲۱ مرداد ماه به آنجا منتقل شده اند به کمپین گفت: «قرنطینه زیر زمینی است که پنجره ندارد و هیچ تهویه مناسبی هم ندارد. شامل ۴ اتاق است که در هر اتاق ۲۵ نفر جا گرفته اند. آنها حیاط ندارند، نور آفتاب نمی بینند. محیطی برای قدم زدن و ورزش کردن وجود ندارد. برای ۱۰۰ نفر فقط ۴ تا دستشویی و حمام وجود دارد که بسیار هم کوچک است و متاسفانه زندانی که کمی وزنش زیاد باشد نمی تواند راحت وارد دستشویی شود.»

این منبع همچنین گفت: « به دلیل نداشتن تهویه مناسب و وجود امکانات بهداشتی حشرات زیادی در بند وجود دارد که بیشتر زندانیان دچار مشکلات پوستی در این مدت شده اند. در ضمن در این بند امکانات فرهنگی و ورزشی ممنوع است البته اگر آزاد هم بود فضای برای انجامش وجود نداشت.»

این منبع افزود: «با تمام سختی ها امید همچنان در زندان درس می خواند و به بندی هایش هم درس می دهد.» 

امید کوکبی قبل از دادگاهش در تیرماه ۱۳۹۰ نامه ای خطاب به رییس قوه قضاییه نوشته بود و در آن از نحوه بازداشت غیرقانونیش تا مراحل بازجویی و اعتراف اجباری تحت فشار گفته بود. او در خصوص بازداشتش نوشته بود: “در فرودگاه با اتهام شوک آور اجتماع و تبانی علیه امنیت ملی کشور” بازداشت شدم و ۳۶ روز در انفرادی بودم.”

این دانشجو در خصوص اعتراف های اجباریش نیز نوشته است: «بازجویان که در هنگام نوشتن مطالب را سطر به سطر از دستم گرفته و می خواندند، بارها جواب های نوشته شده من را با خشم و تهدید و فریاد کنار گذاشته و با در اختیار گذشتن برگه ای دیگر اجبار می کردند که مجددا آنچه را که آنها می گویند و نظر و برداشت آنهاست بنویسم که صدافسوس من نیز چنین می کردم.»

این دانشجوی نخبه ۳۰ ساله در بخشی از نامه خود با اشاره به اینکه بازجویانش بارها تهدید به آزار خانواده اش کرده اند، نوشت:«تنها چیزی که فکر می کردم این بود که هر دقیقه زودتر بتوانم از او اوضاع و احوال آنها آگاه شوم و در کنار آنان باشم . (اولین تماسم با خانواده ام ۲۴ روز پس از بازداشت پس از تحمل مانورها و فشارهای روانی فراوان بازجویان و کسب کسب خشنودی آنها برقرار شد که کمتر از ۲ دقیقه طول کشید). وقتی مشاهده می کردم که هر وقت مطالبی را که بازجویان دوست دارند می نویسم و یا آنچه آنها دیکته می کنند مکتوب می کنم، روند تحقیق سریعتر و با فشار کمتری پیش می رود، تهدید و ارعاب کمتر است بطور خودبخودی به این نتیجه رسیدم که مطالبی بنویسم که خوشایند بازجویان باشد.» (منبع)

مادر دو زندانی بهایی: فرزندانم برای آزادی باید توبه کنند که دیگر تدریس نخواهند کرد

$
0
0

آفاق خسروی زند، شهروند بهایی که پسر و عروسش به دلیل تدریس در دانشگاه بهاییان در زندان به سر می برند به کمپین بین المللی حقوق بشر در ایران گفت که آزادی آنها مشروط به توبه است و دادن تعهد که دیگر در دانشگاه بهاییان تدریس نخواهند کرد.

آفاق خسروی زند، شهروند بهایی که دو پسر و عروسش به دلیل تدریس در دانشگاه بهاییان در زندان به سر می برند به کمپین بین المللی حقوق بشر در ایران گفت که آنها به دلیل داشتن دو فرزند خردسال نیاز به مرخصی و یا موافقت با آزادی مشروط دارند، در حالیکه مسولان به آنها گفته اند آزادی مشروط آنها منوط به توبه است و اینکه تعهد بدهند که دیگر در دانشگاه بهاییان تدریس نخواهند کرد. 

مادر این زندانیان بهایی به کمپین گفت:‌«بارها به مراجع قانونی نامه نوشتم اما هیچ پاسخی نگرفتم. کامران و فاران یک پسر پنج ساله دارند و کیوان یک دختر ۱۴ ساله دارد و متاسفانه قبل از دستگیرش همسرش را هم به علت بیماری سرطان از دست داد. این بچه ها الان با من زندگی می کنند. ولی من برای دختری که دوران بلوغ خود را می گذارند و برای یک بچه خردسال کافی نیستم.»

آفاق خسروی زند با اظهار اینکه بیش از ده ماه از درخواست آزادی مشروط کامران رحیمیان (پسرش) و فاران حسامی(عروسش) می گذرد به کمپین گفت: «طبق قانون اگر زندانی یک سوم محکومیتش را گذارنده باشد و رفتار بدی در زندان در دوره حبس نداشته باشد شامل حال آزادی مشروط می شود. ده ماه پیش کامران و فاران تقاضای آزادی مشروط داده اند اما هر بار که پیگیری کردیم به ما گفتند در دست بررسی است. لابد تا زمان آزادیشان این بررسی ها طول می کشد. اما مسولان گفته اند اگر توبه کنند و قول بدهند که دیگر تدریس نکنند آزاد می شوند اما آنها هم گفته اند که وقتی به بهاییان اجازه درس خواندن در دانشگاه های ملی را نمی دهید،  ما مجبوریم خودمان به بهایی ها درس بدهیم. نمی خواهیم آنها بی سواد بمانند. »

خانم خسروی زند با اشاره به اینکه حتی به آنها مرخصی نیز تعلق نگرفته است، گفت: «بچه هایم از زمان بازداشت تا کنون یکبار هم به مرخصی نیامده اند. هر بار که پیگیری می کنم، می گویند دادستانی موافقت کرده اما اطلاعات موافق نیست. ما نمی توانیم به هیچکدام از مسولان وزارت اطلاعات هم دسترسی پیدا کنیم تا لااقل بفهیم دلیل موافقت نکردن آنها چیست.»

فاران حسامی، کامران رحیمیان و کیوان رحیمیان از اساتید دانشگاه آنلاین بهاییان در تاریخ ۲۲شهریور ماه ۱۳۹۱ دستگیر شدند. فاران حسامی پس از ۷۷ روز انفرادی با قرار وثیقۀ ۱۰۰ میلیون تومانی از زندان آزاد شد، اما کامران و کیوان رحیمیان در زندان ماندند.  

در نهایت این سه شهروند بهایی به اتهامات “اجتماع و تبانی به قصد برهم زدن امنیت ملی از طریق تدریس در دانشگاه آنلاین بهاییان” در شعبۀ ۱۵ دادگاه انقلاب به ریاست قاضی صلواتی محاکمه شدند. کامران رحیمیان و فاران حسامی به ۴ سال حبس و کیوان رحیمیان به ۵ سال حبس محکوم شدند.  خانم فاران حسامی که با قرار وثیقه آزاد بود در روز ۲۵ تیرماه ۱۳۹۱ که برای پیگیری به دادسرای اوین رفته بود، بازداشت شد و برای گذراندن دوران حبسش به بند زنان زندان اوین منتقل شد.

این شهروند بهایی به کمپین گفت: «بچۀ پنج ساله هر هفته روزهای سه شنبه برای ملاقات با پدرش همراه ما  به زندان رجایی شهر می رود و روزهای چهارشنبه برای ملاقات مادرش به زندان اوین می رود. ژینا دختر ۱۴ سالۀ کیوان هم هر هفته به زندان رجایی شهر کرج برای ملاقات با پدرش می رود.» 

خانم خسروی زند در پاسخ به این سوال که آیا وکیل این زوج برای درخواست آزادی مشروط یا مرخصی پیگیری کرده است، گفت:‌«اینها اصلا وکیل ندارند. ما در ابتدا وکیلی انتخاب کرده بودیم که وقتی قاضی پرونده اسم وکیل انتخابی را شنید گفت اگر او را بیاورید من دو برابر حکمی که می خواهم بدهم به اینها می دهم. ما هم وکیل نگرفتیم و بعد خودشان وکیل تسخیری گرفتند. درخواست آزادی مشروط را خودشان از زندان داده اند.»

حسن روحانی و حقوق شهروندی: روایتی از یک سال ریاست جمهوری (ویدیو)

$
0
0


کمپین بین المللی حقوق بشر در ایران امروز با انتشار ویدیویی یک سال پس از آغاز به کار حسن روحانی به عنوان هفتمین رئیس جمهور ایران، با مروری بر اظهارات او درزمینه بهبود آزادی ‌های فردی، اجتماعی و سیاسی از او خواست که ناقضان حقوق بشر را در هر نهادی که هستند چه درداخل و چه خارج از قوه مجریه، پاسخگو نگهدارد.

حسن روحانی در تاریخ ۲۴ خرداد سال ۹۲ به سمت ریاست جمهوری انتخاب شد و در تاریخ ۱۳ مرداد ۹۲ رسما کار خود را به عنوان هفتمین رئیس جمهور ایران کار خود را آغاز کرد. او در اثنای رقابت های انتخاباتی ریاست جمهوری و پس از آن همواره به مناسبت های مختلف از حقوق و آزادی‌های فردی، اجتماعی و سیاسی دفاع کرده است. با این وجود طی سال گذشته حقوق شهروندان ایرانی توسط نهادهای مختلف که عمدتا خارج از دستگاه اجرایی هستند، مکررا نقض شده است و رئیس جمهور تا کنون هیچ برنامه‌ای برای عملی کردن وعده‌ها و سخنان خود در ارتباط با بهبود وضعیت حقوق شهروندان و متوقف کردن ناقضان حقوق بشر ارائه نکرده است.

هادی قائمی مدیرکمپین بین المللی حقوق بشر در ایران به مناسبت انتشار این ویدیو گفت: «آقای روحانی به عنوان رئیس جمهور نه تنها باید نقض حقوق بشر را در قوه مجریه پیگیری کند بلکه به عنوان ناظر اجرای قانون اساسی باید شهروندان را مطمئن سازد که حافظ حقوق آنها در برابر دیگر نهادهای انتصابی و انتخابی است و ناقضان حقوق مردم را در همه این نهادها پاسخگو نگهدارد. رئیس جمهور تا کنون سخنان قابل تاملی درباره این حقوق زده است اما در عمل نهادها و افراد ناقض حقوق بشر در نهادهای یاد شده حقوق شهروندان را بدون پاسخگویی نادیده می گیرند.»

این ویدیو، برخی از اظهارات حسن روحانی که حاوی مضامین دفاع از آزادی ها و حقوق شهروندان است را مد نظر قرار داده و همزمان نقض حقوق شهروندان در آن حوزه‌ها توسط دستگاه‌های مختلف حکومتی را مطرح کرده است. برای مثال در خرداد ماه سال جاری حسن روحانی با گفتن«اینقدر در زندگی مردم هر روز مداخله نکنیم» این امید را ایجاد کرده بود که اقداماتی برای احترام به حریم شخصی افراد فراهم شود، همچنان نیروی انتظامی و برخی نهادهای دیگر با اجرای طرح‌هایی مانند گشت ارشاد و یا جمع آوری آنتن‌های ماهواره ای آزادی‌های فردی و اجتماعی شهروندان را نقض می‌کنند.

در حالی که حسن روحانی در جریان مبارزات انتخاباتی گفت که « من به سهم خودم اجازه نخواهم داد در دولت آینده به کسی توهین بشود یا به کسی تهمت زده بشود»، برخی نهادها از جمله صداوسیمای جمهوری اسلامی به اشکال مختلف و کرارا از جمله توسط اعترافات اجباری و برنامه‌های افتراآمیز به افراد و گروه های اجتماعی سیاسی و اقلیت های مذهبی تهمت زده اند و هیچگاه افراد و یا گروه‌هایی که به آنها تهمت و افترا زده شده بود، فرصت برابر برای طرح نظرات خود در رسانه ملی نیافتند.

در این ویدئو، اظهارات حسن روحانی درباره استقلال دادگاه‌ها و قضات، آزادی بیان و مطبوعات، حق بازگشت ایرانیان به وطن، اعمال نفوذ دستگاه‌های امنیتی در قوه قضاییه، حقوق اقلیت‌های مذهبی، حقوق زنان، حصرخانگی منتقدان حکومتی، نگاه امنیتی به هنر و نویسندگان، حقوق برابر برای منتقدان  و مخالفان، وضعیت وکلای حقوق بشری از جمله موضوعاتی هستند که مورد توجه قرار گرفته اند. این موضوعات اگرچه انعکاس دهنده همه نارسایی ها و مشکلات مربوط به نقض حقوق شهروندان نیستند اما پنجره کوچکی به گستره این مسائل باز می کند.

وی همچنین در ۳۱ خرداد با انتقاد از وضعیت دادگاه‌ها گفت که «هیچ کس نمی تواند به قاضی فشار وارد کند» و یا «به غیر از موردی که دادگاه صالح طرف را مجرم میداند،‌اصل برائت همه جاری‌ست» اما همچنان ۱۳۰۰ روز پس از حصرخانگی سه منتقد حکومتی میرحسین موسوی، مهدی کروبی و زهرا رهنورد آنها بدون اینکه دادگاهی شوند و مشخص شود جرمشان چیست به صورتی فراقانونی در حصر خانگی به سر می برند.

این ویدیو با سخنی از حسن روحانی به پایان می رسد که « بعضیها مرتب اینجا و اونجا مینویسند فلانی یادش رفته،‌ من هیچی یادم نرفته» و «هرچه که آن روز اعلام کردم و در روزی که ثبت نام کردم و در همه مناظره‌ها و سخنرانیها اعلام کردم به قول خودم وفادار خواهم بود» و به او یادآوری می‌کند که یک سال پس از انتخابات، شهروندان همچنان در انتظار هستند تا رئیس جمهور از اختیارات و قدرت قانونی خود استفاده کند و نهادها و افراد ناقض حقوق بشر را پاسخگو نگهدارد و همچنان که برای بهبود وضعیت در زمینه اقتصادی و سیاست خارجی برنامه خود را اعلام کرده است، برنامه عملی خود را برای عمل به وعده های خود و همچنین جلوگیری از نقض حقوق بشر در ایران توسط نهادهایی که از قدرت و امنیت آهنین برای زیر پا گذاشتن آزادی‌ها و حقوق شهروندان برخوردارند، اعلام کند.

کمپین بین المللی حقوق بشر در ایران با مدنظر قرار دادن دهها سخن حسن روحانی در خصوص احترام به حقوق شهروندان و با توجه به این بسیاری از موارد نقض حقوق بشر در خارج از دستگاه اجرایی رخ می دهد، از رئیس جمهور ایران می خواهد که وعده‌ها و سخنان خود را در عمل به کار بندد و نهادها و افراد ناقض حقوق شهروندان در حوزه های مختلف را پاسخگو نگه دارد.

واکنش‌ها به یک گزارش: حقوق بشر و ادامه سیاست سکوت و انکار در دولت حسن روحانی؟

$
0
0

جوادظریف، وزیرامورخارجه و محمدجواد لاریجانی، رئیس ستاد حقوق بشرقوه قضاییه، مسوولیت پاسخگویی به انتقادات و سوالات مطرح شده به وضعیت حقوق بشر در ایران توسط نهادهای بین‌المللی از جمله سازمان ملل را به عهده دارند. اما آیا دولت حسن روحانی به همان راهی می‌رود که محموداحمدی نژاد در هماهنگی با قوه قضاییه در پیش گرفته بود یا مسیر متفاوتی را در پیش خواهد گرفت؟

گزارش جدید سالانه بان کی مون، دبیر کل سازمان ملل  درباره ادامه نقض حقوق بشر در ایران چنان که انتظار می رفت، باردیگر خشم مسئولان جمهوری اسلامی را برانگیخت. در این گزارش، انتقاداتی درباره اعدام های گسترده در ایران، وضعیت اسفبار رسانه ها و روزنامه نگاران، محرومیت تحصیلی گروهی ازدانشجویان، تبعیض علیه قومیت ها و اقلیتهای دینی همچون مسیحیان و بهائیان، سانسور اینترنت و فشار بر آزادی بیان؛ مطرح شده است.

از ۲۲ شهریور که خبر این گزارش در رسانه های خارجی منتشر شد، مقامات ایرانی به آن واکنش نشان دادند. ابتدا رئیس قوه قضائیه طی سخنانی از این گزارش انتقاد کرد و در پاسخ به انتقاد از افزایش تعداد اعدام ها گفت: “از موارد عجیب این گزارش انتقاد از اعدام ها در ایران است و این درحالی است که خود می‌دانند بیشترین موارد اعدام در کشور، مربوط به محکومان مواد مخدر است.” صادق لاریجانی، بخش دیگری از اعدامها را نیز مربوط به حکم “قصاص” دانست و تاکید کرد: “این آقای دبیر کل چه کاره است که می‌گوید شما باید این اعدام ها را متوقف کنید، اینها چه کاره هستند؟ در اینجا مرز ایمانی‌مان روشن می‌شود. بارها گفته شده است که بسیاری از بحث‌های حقوق بشری به مبانی دینی، قانونی و حقوقی برمی‌گردد؛ بنابراین دبیرکل سازمان ملل چه کاره‌است که از حکومت ایران بخواهد اجرای یک حق خصوصی مبتنی بر ایمان مردم را متوقف کند؟”

از سوی دیگر، علی اکبر ولایتی، مشاور امور خارجی رهبر جمهوری اسلامی، در گفتگو با خبرگزاری ایسنا گفت: “بان کی مون همان حرفهایی را که آمریکایی ها می زنند تکرار می‌کند و این عملکرد مناسب دبیر کل سازمان ملل نیست.” او اضافه کرد: “تکیه دبیر کل سازمان ملل برروی نکته ای که معلوم نیست چقدر صحت دارد و بزرگ کردن آن در حقیقت به معنای جانب‌داری از مخالفان جمهوری اسلامی ایران و رو در روی حکومت جمهوری اسلامی ایران ایستادن است.”

ولایتی پیش از این هم در اسفندماه سال ۹۲، با انتقاد از اظهارات بان کی مون درباره نقض مکرر حقوق بشر در ایران، گفته بود: “به دلیل همین نداشتن استقلال مواضع دبیرکل فعلی سازمان ملل می‌توان گفت تقریبا ناتوان‌ترین دبیرکل در تاریخ سازمان ملل از سال ۱۹۴۵ تاکنون بوده است.”

در این میان محمدجواد لاریجانی، دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضائیه که نهاد رسمی پاسخ گویی به موضوع حقوق بشر در ایران است، طی سخنانی، گزارش مزبور را دور از شان سازمان ملل دانست. او در یکی از جلسات رسمی این ستاد تاکید کرد: “به نام دبیر کل سازمان ملل گزارشی منتشر شده که در اموری مانند تبلیغ استفاده از شبکه های اجتماعی از جمله فیسبوک و امثال اینها که نقش دستگاهای اطلاعات صهیونی – غربی در پایش آنان برای اهل فن کاملا روشن است، اقدامی غیر حرفه ای و دور از شأن این سازمان می باشد.”

همزمان با این اظهارات، ستاد حقوق بشر قوه قضائیه اطلاعیه ای هم صادر کرده و از وضعیت حقوق بشر دفاع نمود. در این اطلاعیه یکی از اشکالات اساسی گزارش دبیر کل سازمان ملل که “از دید ملت ما و سایر ملل آزاده جهان غیر قابل اغماض است” چنین توصیف شده بود: “دبیرکل به برخورد قانونی با کسانی که به مبانی اسلام و مذهب اهل بیت(ع) توهین کرده اند، اعتراض می نماید و آن را نمونه ای از نقض آزادی بیان ذکر می کند. وی همچنین از توهین کنندگان به مقدسات دینی که مورد احترام همه ادیان الهی است، حمایت کرده، برخورد قانونی با آنان را مصداق نقض حقوق بشر بشمار آورده است!”

ادبیات سیاست داخلی جمهوری اسلامی

اظهار نظرهای تند درخصوص گزارش دبیر کل یا گزارشگر ویژه سازمان ملل در حالی بیان می‌شود که همزمان، نمایندگان ارشد قوه قضاییه و وزارت خارجه ایران با مکانیسم‌های مختلف حقوق بشر سازمان ملل در ژنو و نیویورک به گفت وگو می‌پردازند و در خصوص بهبود وضعیت حقوق بشر، وعده و وعید می‌دهند.

از این جهت، به نظرمی‌رسد مخاطب اصلی پاسخ‌های تند که به صورت عمومی منتشر می شود، شهروندان  داخل کشور بوده و هدف مقامات ایرانی، اقناع افکار عمومی داخلی است. چنانکه از استدلال‌های مسئولان جمهوری اسلامی در دفاع از مواضع خود بر می‌آید، آنها گمان می‌کنند که اعدام های گسترده بر مبنای توجیهاتی همچون اینکه مربوط به “قاچاقچیان مواد مخدر” است و یا اجرای “حکم قصاص” بوده و یا به بهانه حفظ “مبانی اسلام و مذهب اهل بیت(ع)” انجام شده است، می تواند قابل دفاع باشد.

اما وسعت و تندی واکنش‌های مقامات ایرانی به این گزارش‌ها نشان می دهد که این سخنان به جز یک اقلیت کوچک، افکارعمومی داخلی را هم راضی نمی‌کند. نباید فراموش کرد که  در این سالها جامعه مدنی مستقل ایران حاضر به دفاع از وضعیت حقوق بشر در ایران  نبوده و کیله واکنش‌های دفاعی  توسط مقامات و یا سازمان های ظاهرا غیردولتی اما حکومت ساخته  صورت گرفته است.

مهمترین مساله مطرح شده در گزارش‌های اخیر دبیرکل سازمان ملل، موضوع افزایش اعدام‌هاست که مقامات ایرانی همواره از آن دفاع می‌کنند. دفاع از این اعدامها تنها به مقامات بلند پایه محدود نشده و بسیاری از مسئولان میان پایه حکومتی نیز به میدان آمده اند. برای نمونه  غلامحسین اسماعیلی، رئیس سابق زندان های کشور و رئیس کل دادگستری استان تهران در همین زمینه گفته بود: “قاچاقچیان مواد مخدر جای دفاع ندارند.” و “اعدام‌هایی که در جمهوری اسلامی ایران انجام می‌شود اکثریت قریب به اتفاق مربوط به جرایم سنگین مواد مخدر است که این موضوع در جهت دفاع از انسانیت، بشریت و پیشگیری از ابتلای انسان‌های دیگر در ایران به مواد مخدر است.”

یا سیدمرتضی بختیاری، معاون سیاسی امنیتی دادستان کل کشور در اظهاراتی مشابه، با اشاره به اعدام محکومان پرونده های مربوط به مواد مخدر تاکید داشت: “اگر قاچاقچیانی که مواد مخدر را جابجا می‌کنند دستگیر و به استناد قانون محکوم به اعدام شوند و حکم اعدام در رابطه با آنها اجرا شود آیا بحث حقوق بشر مطرح است؟”

اصغر جهانگیر، رییس سازمان‌ زندان‌ها و اقدامات تامینی و تربیتی کشور نیز در گفتگو با خبرگزاری ایسنا ضمن تاکید بر اینکه “اعدام‌هایی که در کشور ما انجام می‌شود عمدتاً مربوط به موضوع مواد مخدر است.” ابراز تعجب می کرد که : “سازمان ملل از یک سو اعلام می‌کند که معضل مواد مخدر یک پدیده جهانی است و از سوی دیگر مبارزه در این راه را به عنوان نقض حقوق بشر اعلام می‌کند، در حالیکه ما در بحث حقوق بشر جزء کشورهای سرآمد هستیم.”

دفاع از مجازات اعدام برای جرائم مرتبط با مواد مخدر درحالی تکرار می‌شود که مقامات سازمان ملل

از اینکه حکم اعدام به راحتی و برای جرائمی که در طبقه بندی جرائم سخت (مانند قتل) نیست هم صادر و اجرا شود، انتقاد می‌کنند. در بسیاری از کشورهای جهان که در آنها مجازات اعدام وجود دارد، از این حکم تنها برای جرائمی که  تحت عنوان «سخت» قرار دارد،  استفاده و برای جرائم مواد مخدری تنها مجازات زندان در نظر گرفته می شود.

تغییرات در زبان دیپلماتیک

از سوی دیگر، مسئولان جمهوری اسلامی، خصوصا پس از انتخاب حسن روحانی به ریاست جمهوری، در مواجهه بین المللی با این انتقادات، روش‌های دیگری به کار می برند و فرضا به جای حملات لفظی تند به دبیرکل سازمان ملل، از شیوه “سکوت و انکار” استفاده  می‌کنند و یا به جای پاسخگویی به موارد متعدد نقض حقوق بشر در گزارش ها، به صورت کلی گزارش‌ها را رد می‌کنند.

برای نمونه، اواخر شهریور ماه، محمد جواد ظریف در دیدار با دبیر کل سازمان ملل  گزارش او درباره وضعیت حقوق بشر در ایران را “خلاف روند واقعی و برنامه و اقدامات دولت ایران” خواند و گفت: “انتشار گزارش در مورد وضعیت حقوق بشر در ایران مبتنی بر نگرش سیاسی است. اینکه در منطقه ما، فقط در مورد کشور ایران گزارش منتشر می‌شود قابل پذیرش نیست و تهیه چنین گزارش‌هایی تداوم نگاه سیاسی و دوگانه به مسائل حقوق بشر است.” او همچنین تاکید داشت: “دولت ایران خود را نسبت به ارتقاء و بهبود وضعیت حقوق بشر کاملا مسوول می‌داند و برنامه‌ها و اقدامات در این زمینه را در دستور کار خود دارد.”

ظریف بی آنکه درباره محتوی گزارش دبیر کل سازمان ملل سخنی بگوید، از این موضوع گله کرد که چرا چنین گزارش هایی برای “دیگر کشورهای منطقه” منتشر نمی شود. اگر چه خیلی بعید است که وزیرخارجه ایران جواب این سوال را نداند. چرا که ایران یکی از معدود کشورهایی است که همکاری بسیار اندکی با مکانیسم های مختلف حقوق بشرسازمان ملل دارد و در پاسخ بی توجهی به درخواست‌های سازمان ملل – مثلا برای مسافرت گزارشگر موضوعی و یا ویژه حقوق بشر به ایران- دبیرکل سازمان ملل و به درخواست شورای حقوق بشر، گزارش سالانه درباره وضعیت حقوق بشر ایران منتشر می‌کند.

در این بین به نظر می رسد روشی که حسن روحانی رییس جمهور ایران در طی یک سال گذشته در برخورد با انتقاد از وضعیت حقوق بشر برگزیده “انکار و یا سکوت” در برابر آنهاست.  برای مثال آقای روحانی در گفت وگو با خبرنگار سی‌ان‌ان در نیویورک گفت  که هیچ فردی به خاطر “روزنامه نگاری و یا فعالیت رسانه‌ای” در ایران زندانی نیست. این شیوه هم یکی از راه هایی بود که هیات دیپلماتیک ایران برای اینکه بصورت مستقیم از وضعیت حقوق بشر دفاع نکند، در پیش گرفته بود.

این شیوه ناکارآمد، پیش از این هم توسط احمدی نژاد امتحان شده و نتیجه مثبتی نداشته است. سال گذشته هم محمد جواد ظریف زمانی که درباره برخی دانشجویان زندانی در ایران پرسیده بودند، گفت که آنها را نمی شناسد.

در تمامی سال های پس از انقلاب ۱۳۵۷، فشار حقوق بشری بر ایران، از دو جهت مشخص وارد شده است. از یک طرف اجرای “احکام فقهی” در ایران، خصوصا بخش بزرگی از حدود و تعزیرات (مثل اعدام، سنگسار، قطع اعضای بدن، شلاق و …) با مبانی کنوانسیون‌ها و توافق‌نامه‌های بین المللی که ایران آنها را پذیرفته است منافات دارد و احکام اجرا شده مورد اعتراض محافل حقوق بشری قرار دارد. و از سوی دیگر سرکوب سیاسی داخلی هیچگاه متوقف نشده و افراد به دلیل انتقادات و مواضع مخالف سیاسی خود، هزینه های سنگینی پرداخت می کنند که آنهم خلاف تعهدات داخلی و بین المللی ایران به حساب می‌آید.

به این ترتیب برای مواجهه با فشارهای حقوق بشری، مسئولان به ناچار مخاطبان داخلی و خارجی را از یکدیگر جدا می‌کنند. گرچه در دوره احمدی نژاد، زبان سیاست خارجی ایران شباهت زیادی به ادبیات سیاست داخلی پیدا کرده بود، با انتخاب حسن روحانی، همان شیوه چندین ساله دوباره به کار گرفته می شود.  در خارج از ایران، از یک طرف توانایی دفاع از “احکام حقوقی مبتنی بر فقه” نیست و از سوی دیگر امکان حمایت از سیستم سرکوب سیاسی وجود ندارد. بنابراین تنها راه باقی مانده، تکذیب کامل اتهامات و یا  گله از سیاسی بودن آن، نسبی بودن فرهنگ حقوق بشر، استانداردهای دوگانه و اشاره به نقض حقوق بشر در کشورهای مشابه است. به گونه ای که به نظر می رسد انکار و فرافکنی و یا سکوت به عنوان راه حل انتخاب شده توسط مقامات قوه قضاییه و دولت برای مواجهه با مشکل دیپلماسی حقوق بشری ایران شده است.

نگرانی های اصلی ایران

با اینهمه نگرانی اصلی جمهوری اسلامی، نه این گزارش‌های صادرشده از سوی‌ نهادهای بین‌المللی، بلکه گسترش فشارهای حقوق بشری و تبدیل آن به یکی از چالش‌های حکومت در مواجهه با نظام بین المللی در سال های آینده است.

با اوج گرفتن بحران هسته ای در دهه گذشته، آیت الله خامنه ای بارها تاکید کرده است که حتی در صورت حل این بحران نیز مشکل “نظام اسلامی” با غرب حل نخواهد شد.

او در خرداد سال ۱۳۸۲ در جمع نمایندگان مجلس گفت: “حواستان جمع باشد، انسان جا بخورد، این جاخوردن، حدّ یقف ندارد؛ شما این سنگر را عقب می‏ نشینید، فرض کنید فلان الحاقیه را قبول می ‏کنید، بعد یک مطالبه دیگری را مطرح می ‏کنند، فلان دولت غیرقانونی را به رسمیت بشناسید! باز همان فشارها و همان تهدیدها. به‏مجرّدی که فلان دولت غیرقانونی را به رسمیت شناختید، باز یک درخواست دیگر مطرح می‏شود: اسم اسلام را از قانون اساسی تان بردارید! شما باید ذرّه ‏ذرّه عقب بنشینید؛ این حدّ یقِفی ندارد.”

آیت الله خامنه ای، در سال های بعد همین تحلیل را بارها بیان کرد. از جمله در سال ۱۳۹۱ تاکید کرد: “واقعیت دیگر این است که دشمنی این چند دولت مستکبر با نظام اسلامی به اصل نظام برمی گردد اما آنها تلاش می کنند که علت مقابله با ملت ایران را،  مسئله هسته ای و دفاع از حقوق بشر جلوه دهند.”

او اواخر بهمن ماه سال گذشته، بار دیگر همان سخنان را تکرار کرد و گفت: “مکرر گفتیم که مسئله‌ هسته‌اى بهانه است براى دشمنى؛ مسئله‌ هسته‌اى هم اگر یک روزى – حتّى به فرض محال – بر طبق نظر آمریکا حل بشود، باز یک مسئله‌ دیگرى دنبال آن مى‌ آید؛ الان ملاحظه کنید سخنگویان دولت آمریکا بحث حقوق بشر، بحث موشکى، بحث سلاح و مانند این ها را به میان آوردند. من تعجّب می‌ کنم، آمریکایى‌ ها خجالت نمی‌ کشند اسم حقوق بشر را مى‌ آورند؟”

مشابه همین سخنان را دیگر مسئولان نزدیک به آیت الله خامنه ای هم تکرار کرده اند . برای نمونه آیت الله سیداحمد خاتمی در مهرماه سال گذشته گفته بود: “امروز مشکل آنها موضوع هسته‌ای است، این موضوع که حل شود، آنها مسئله حقوق بشر را مطرح می‌کنند و می‌گویند هر اختیاری که مرد دارد باید زن هم داشته باشد.”

محمدجواد لاریجانی هم در آذرماه همان سال اعلام کرد: “اگر فردا بگوییم به‌طور کل مساله هسته‌ای را کنار می‌گذاریم، آنها بازهم ما را رها نخواهند کرد. اگر آنها درباره مساله هسته‌ای مقداری تسامح کنند، مساله حقوق بشر را صد برابر مطرح خواهند کرد.”

چنانچه آیت الله خامنه ای نگران بود، موضوع حقوق بشر به مرور به صورت جدی تری وارد مناسبات سیاسی ایران و غرب شد و حتی بخشی از تحریم های اعمال شده علیه افراد در ایران، به دلیل اتهاماتشان درباره نقض حقوق بشر بود.

در ماه های گذشته، زمزمه طرح مباحث حقوق بشری در کنار مذاکرات هسته ای بلندتر شده است. حتی یک بار ناوی پیلای، کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل رسما خواستار گنجاندن مباحث مزبور در روند مذاکرات با ایران شد. در ابتدا مذاکره کنندگان ایرانی اعلام کردند که بجز دستور کار مربوط به پرونده هسته ای، حاضر به گفتگو در زمینه دیگری نیستند. عباس عرقچی گفته بود: “مباحث حقوق بشری هیچ ارتباطی به مذاکرات هسته ای ندارد. این را همه می دانند و چنین کاری نیز صورت نخواهد گرفت.” اما چندی بعد گفته شد که ایران در حاشیه این مذاکرات ناچار شده است که درباره حقوق بشر نیز گفتگو کند.

البته آیت الله محمدعلی موحدی کرمانی امام جمعه موقت تهران، این موضوع را در فروردین ماه گذشته و در نماز جمعه تهران، طرح کرده بود. او تاکید داشت: “آن‌ها با این زیاده خواهی‌ها یکبار حقوق بشر، یکبار موشک‌های بالستیک و یکبار حمایت از حزب الله را مطرح می کنند و هر روز یک بهانه می‌آورند. یک روز هم ممکن است آنچه اتحادیه اروپا می‌گوید را در توافق نامه بگنجانند که ایران باید به هم جنس بازی اجازه دهد.”

بالاخره اواسط شهریور ماه، محمد جواد ظریف طی دیدار با همتای دانمارکی خود اعلام کرد که ایران حاضر به “هر گونه گفت‌وگوی صریح و باز” درباره حقوق بشر هم هست. به این ترتیب مرحله پیچیده تری از مذاکرات آغاز شد. با اینحال به نظر می رسد که وضعیت حقوق بشر ایران، به زخم کهنه‌ای تبدیل شده که هر سال بر عمق آن افزوده می‌شود. چرا که انکار و سکوت و یا حمله لفظی به مقامات سازمان ملل عملا از شدت انتقادات نسبت به وضعیت حقوق بشر ایران نکاسته و به جای آن هزینه سیاسی زیادی را به دلیل انزوای ایران در مجامع بین المللی به دولت تحمیل کرده است.

به دنبال انتخاب حسن روحانی و دفاع کلامی او از آزادی های مدنی و سیاسی، بسیاری انتظار داشتند تحولاتی مثبت در این حوزه اتفاق بیافتد.  اما اینکه مقامات دولتی همچون مقامات گذشته به سیاست انکار و یا سکوت ادامه می‌دهند و یا اینکه به جای همکاری با نهادهای معتبر بین المللی به بدگویی و حملات لفظی می پردازند، موجب شگفتی بسیاری از کسانی است که امیدوار بودند، مواضع کلامی رئیس جمهور بالاخره در نقطه ای به عمل پیوند خواهد خورد.

واکنشهای تند و گسترده داخلی به گزارش سالیانه بان کی مون درباره وضعیت حقوق بشر ایران، نشان می دهد که هنوز سیاست ایران درباره حقوق بشر تغییری جدی نکرده است و به این ترتیب نگرانی فعالان مدنی در داخل و خارج کشور نسبت به اینکه آیا موضوع حقوق بشر در دستور کار دولت حسن روحانی قرار دارد  یا نه، ادامه خواهد داشت.

محمد جواد لاریجانی: ایران بزرگترین دموکراسی منطقه است، نیاز به گزارشگر حقوق بشر ندارد

$
0
0

محمد جواد لاریجانی گفت ایران بزرگترین دموکراسی در منطقه را دارد: «از نظر من چنین دموکراسی باید در ایران تقدیر شود و به گزارشگر نیاز ندارد.»

محمد جواد لاریجانی، دبیر ستاد حقوق بشر روز ۱۷ مهرماه در واکنش به گزارش تازه احمد شهید گفت گزارشگرویژه حقوق بشر سازمان ملل علیه جمهوری اسلامی «پرونده سازی» می کند. آقای لاریجانی با اظهار اینکه ایران بزرگترین دموکراسی در منطقه را دارد، گفت به همین دلیل منصوب کردن گزارشگر برای ایران هیچ توجیهی ندارد. او گفت: «از نظر من چنین دموکراسی باید در ایران تقدیر شود و به گزارشگر نیاز ندارد.» لاریجانی همچنین با انکار همه موارد ذکر شده در گزارش احمد شهید مانند وجود «شکنجه» در دستگاه قضایی ایران به احمد شهید توصیه کرده است که از سمت خود هر چه سریعتر «استعفا» دهد.

لاریجانی با اظهار اینکه طی نامه ای به سازمان ملل اشکالات حرفه ای گزارش احمد شهید را در شش بند توضیح داده است، گفت: «اشکال اول این است که با چه توجیهی برای ایران گزارشگر منصوب شده است؟ چون توجیهی ندارد غیر قانونی است.» او گفت احمد شهید با چنین گزارش های در حال «پرونده سازی بر علیه جمهوری اسلامی» است.

لاریجانی با اظهار اینکه در ایران دموکراسی بزرگی وجود دارد گفت: «در منطقه، کشورهایی هستند که مردمشان برای دادن یک رای کشته می شوند اما چون نوکران آمریکا و دوستان آنها هستند هیچ مشکلی ندارد.» دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضاییه گفت ایران به دلیل اینکه بزرگترین دموکراسی منطقه است نیازی به گزارشگر ندارد.

آقای لاریجانی در واکنش به گزارش ۲۸ صفحه ای احمد شهید که در بخشی از آن به شکنجه شدن زندانیان اشاره شده است، گفت: «در قوانین ما شکنجه ممنوع است و اگر دستگاه قضایی آن را کشف کند که در زندان شکنجه بوده است همه را مجازات می کند.»

لاریجانی همچنین در بخش دیگری با تکذیب شکنجه در ایران گفته است: «احمد شهید نمی گوید این گزارش ها را چه کسی داده است فقط می گوید خانمی به من گفت که در زندان شلاق خورده و شکنجه شده است: حالا این خانم کیست و در چه زندانی بوده است؟‌ چیزی درباره آن نمی گوید.»

این در حالیست که بسیاری از شخصیت های مطرح سیاسی و اجتماعی و حتی شهروندان عادی که مدتی در زندان یا بازداشتگاه های ایران سپری کرده‌اند  به کرات از شکنجه شدن خود گفته اند. به عنوان نمونه، می توان به نامۀ عبدالله مومنی، زندانی عقیدتی به آیت الله خامنه ای در سال ۱۳۸۹ اشاره کرد که در آن نامه به صراحت از شکنجه  توسط بازجوهایش در سلول انفرادی زندان اوین نوشت. آقای مومنی در جریان حوادث انتخابات ریاست جمهوری سال ۸۸ دستگیر شد و بهار سال جاری پس از طی دوران محکومیتش از زندان آزاد شد.

نمونه دیگر، ستار بهشتی، وبلاگ نویسی که آبان ماه ۱۳۹۱ زیر شکنجه های پلیس فتا جان خود را از دست داد. در یکی از جلسات بازپرسی به خانواده و وکیل پرونده به صراحت گفت که او بر اثر ضرب و شتم و بدرفتاری در جریان بازجوی کشته شده است و این ادعاها بارها از سوی مادر ستار بهشتی و خانم گیتی پور فاضل، وکیل پرونده در رسانه ها اعلام شد.

 دبیر ستاد حقوق بشر همچنین با تکذیب وجود ازدواج اجباری در ایران در بخشی از گزارش احمد شهید گفته است که برخلاف اظهارات این گزارشگر، زنان ایرانی، قابل اجبار به ازدواج نیستند. او حتی گفته است: «اگر شما به ایرانی ها بگویید تعجب می کنند که آیا واقعا امکان دارد ما دختری را به ازدواج مجبور کنیم؟»

این در حالیست که بر اساس آخرین آمار ارائه شده از سوی سازمان ثبت احوال ایران که چندی پیش انعکاس گسترده ای در رسانه های داخلی داشت، در ۹ ماه نخست سال ۱۳۹۲، ازدواج ۳۱ هزار دختر بچه زیر ۱۵ سال ثبت شده است.

ازدواج اجباری ریشه در قوانین ایران دارد و معضلی قدیمی است. بر اساس قانون سن ازدواج برای دختران ۱۳ سال و برای پسران ۱۵ سال است ولی قانون این اجازه را به پدر یا جد پدری دختر داده که به تشخیص خود و با مصلحت کودک، او را قبل از ۱۳ سالگی نیز به عقد ازدواج درآورد، در حالیکه که بر اساس کنوانسیون بین المللی حقوق کودک که ایران نیز آن را امضاء کرده، تمامی افراد زیر ۱۸ سال کودک محسوب می شوند. در این شرایط برخلاف گفته آقای لاریجانی، به نظر نمی رسد ایرانی ‌ها از وجود ازدواج اجباری متعجب باشند.

لاریجانی با اظهار اینکه احمد شهید هیچ شیوه ای برای تهیه گزارش های خود ندارد، گفت: «او وصله پینه می کند، داخل سایت های خبری می رود، افرادی را می بیند و گزارش هایی را هم سر هم می کند، این که گزارش نیست.»

لاریجانی همچنین با تکذیب اعدام فعالان حقوق بشر در ایران مدعی شده، فقط تروریست ها در ایران اعدام شده اند. لاریجانی در واکنش به این بخش از گزارش احمد شهید گفت: این گونه اظهار نظر از سوی احمد شهید پیگیرد قانونی دارد.

دبیر ستاد حقوق بشر با اعتراض به اینکه احمد شهید در بخشی از گزارش خود به حکم اعدام در ایران به دلیل توهین لفظی به مقدسات اسلامی و انبیاء اشاره کرده است، آن را تحقیر کردن قوانین اسلامی دانست و گفت: «او حق ندارد قوانین اسلام را تحقیر کند و بگوید این قوانین، عقب افتاده، بربری و خشن است.» آقای لاریجانی در ادامه گفت: «اینکه توهین به انبیا مهم نیست یا هست وظیفه او نیست. مگر او صاحب فتوا و مرجع تقلید است؟»

دوم مهرماه امسال، محسن امیر اصلانی به اتهام «بدعت در اصول و فروع دین اسلام، تفسیر جدید از قرآن و تفسیری جدید از حضرت یونس» به اعدام محکوم شد. همچنین شهروند دیگری به نام سهیل عربی، به اتهام توهین به پیامبر از طریق نوشته هایش در فیسبوک به اعدام محکوم شده و اکنون در انتظار رای دادگاه تجدید نظر است. اما براساس خبرهای منتشر شده، بازداشت ها فقط مربوط به کسانی نمی شود که توهین به انبیاء و مقدسات اسلامی کرده اند. در تاریخ ۳۰ شهریور ماه امسال فرمانده سپاه ناحیۀ ثارالله شیراز از دستگیری ۱۱ نفر جوان شیرازی به اتهام توهین به آیت‌الله خمینی از طریق ارسال پیامک های طنز خبر داد.

لاریجانی همچنین در دفاع از اجرای حکم قصاص در ایران و اسلامی بودن این حکم خطاب به احمد شهید گفت:‌«اینکه وی  اسلام را دوست ندارد به گزارشگری مرتبط نیست. کجای قصاص با تعهدات بین المللی ما مخالف است؟»

دبیر ستاد حقوق بشر در مورد افزایش اعدام ها با جرم مواد مخدر که یکی از موارد مندرج در گزارش احمد شهید بوده، نیز اینطور توضیح داده است: «او باید بگوید کسی که در حین حمل ۵۰ تن تریاک دستگیر و به اعدام محکوم شده، کجایش مخالف مقررات حقوق بشری است؟» لاریجانی همچنین در دفاع از وضعیت کنونی اعدام ها گفت: «ما هم اعدام را دوست نداریم اما باید بگوید تخلف ما چیست؟»

بر اساس آخرین گزارش کمپین بین المللی حقوق بشر در ایران، تنها در یک روز ۱۷ نفر در شهرهای مختلف ایران اعدام شدند. صبح ۲۷ شهریور ماه امسال، ۱۲ متهم به جرایم مواد مخدر در دو زندان مرکزی کرمان و بندرعباس اعدام شدند. پنج نفر نیز در استان فارس به جرم تجاوز به عنف، مشارکت در ادم ربایی، سرقت مسلحانه و توام با شرب خمر در ملاء عام اعدام شدند.

دبیر ستاد حقوق بشر همچنین در بخشی دیگر از صحبت هایش با انکار محدودیت برای شهروندان بهایی در ایران گفت با بهایی ها بر اساس قرارداد شهروندی برخورد می شود. او مدعی شد جمهوری اسلامی ایران از افرادی که متعهد به قوانین شهروندی باشند حفاظت می کند. او حتی از این فراتر رفت و گفت:‌«اگر فردی تخلف کند هیچ ربطی به شیعه، سنی و غیره در جامعه ایران ندارد.»

محمد جواد لاریجانی با اظهار اینکه انگلیس، آمریکا و اروپا در ایران خیلی منفورند، گفت: «وقتی این دولت ها از بهاییت تعریف می کنند مردم شک می کنند که حتما مشکلی باید در بهاییت باشد.»

اگرچه آقای لاریجانی مدعی شده که برخلاف گزارش احمد شهید، حقوق بهاییان مانند دیگر شهروندان ایرانی در جامعه یکسان رعایت می شود اما یکی از نمونه های خلاف این ادعا تخریب گورستان تاریخی بهاییان توسط سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در شیراز در اردبیهشت ماه امسال بود. جامعه جهانی بهایی طی بیانیه ای در ۱۱ اردبیهشت ماه امسال خواستار توقف این اقدام شده بود. در این بیانیه عنوان شده بود: «سپاه پاسداران انقلاب اسلامی خاک برداری و تخریب قبور در قبرستان قدیمی و مهم بهاییان در شیراز را آغاز کرده است.»

همچنین طبق آخرین  خبرهای منتشر شده، ۱۵ بهایی ساکن شیراز در اردبیهشت ماه امسال به اتهامات تبلیغ علیه نظام و تبانی و اجتماع علیه امنیت ملی به حکم های یکسال و نیم تا سه سال و نیم حبس محکوم شدند. گیتی پور فاضل، وکیل این افراد در گفتگویی با کمپین بین اللملی حقوق بشر در ایران در پاسخ به این سوال که بر اساس چه مدارکی این ۱۵ شهروند بهایی متهم شده اند، گفت: «در پرونده های امنیتی دلیل و مدرکی  در اختیار ما وکلا گذاشته نمی شود و در پرونده هم موجود نیست. فقط یک گزارش وزارت اطلاعات است که بر مبنای آن از سوی قاضی تصمیم گرفته می شود. البته من درخواست کردم تا  اسناد  بیشتری که بر اساس آنها موکلانمان محکوم شده اند را نشانم دهند اما آنها گفتند که اسناد محرمانه است و نمی تواند در اختیار شما قرار بگیرد.»

علاوه براینها در حال حاضر هفت نفر از رهبران جامعه بهایی با حکم ۲۰ سال حبس در زندان هستند و بسیاری از جوانان دانشجوی بهایی از تحصیل در دانشگاه های کشور محروم شده و در زندان های ایران به سر می برند.

لاریجانی در نهایت به احمد شهید توصیه کرد که از  سمت  خود به عنوان گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل استعفا کند. او دلیل توصیه خود را هم اینطور توضیح داده است: «کارنامۀ آقای شهید به عنوان گزارشگر از لحاظ حرفه ای بد است» و «به درد این کار نمی خورد.» او بارها در مصاحبه های خود احمد شهید را «احمد شریر»، «نادان» و «مغرض» خطاب کرده بود.


سعیدخلیلی وکیل امیدکوکبی: با پذیرش اعاده دادرسی راه بررسی مجدد واثبات بیگناهی هموارشد

$
0
0

سعید خلیلی وکیل امید کوکبی می گوید با پذیرش درخواست اعاده دادرسی پرونده موکلش« راه برای رسیدگی مجدد به پرونده  اثبات بی گناهی اش هموار شده است.»

سعیدخلیلی وکیل امیدکوکبی دانشجوی نخبه زندانی می‌گوید «درخواست اعاده دادرسی پرونده موکلش در شعبه ۳۶ دیوان عالی کشور پذیرفته و تجویز شده است.» این وکیل دادگستری اضافه کرده است که پذیرفته شدن درخواست اعاده دادرسی «بدان معناست که این مرجع عالی قضایی حکم محکومیت دکتر امید کوکبی را مغایر با قانون تشخیص داده است.»

آقای خلیلی با انتشار این خبر بر روی صفحه فیس بوک خود ادامه داده است که « راه برای رسیدگی مجدد به پرونده وی و انشاالله اثبات بی گناهی اش هموار شده است.» این بدین معناست که مغایر بودن حکم امید کوکبی با قانون توسط دادگاه عالی  احراز شده و به همین جهت باید مجددا رسیدگی قضایی درشعبه‌ای دیگر انجام شود. براساس یافته‌های کمپین با توجه به پذیرفته شدن درخواست اعاده دادرسی،  شعبه جدید نمی‌تواند حکم قبلی را تایید کند بلکه باید حکم جدید بدهد و همچنین نظرات دیوان عالی کشور را نیز لحاظ کند.

حکم محکومیت ده ساله امیدکوکبی با استناد بر ماده ۵۰۸ قانون مجازات اسلامی یعنی اتهام همکاری با دولت  متخاصم صادر شده است که با توجه به اینکه مراجع رسمی تایید کردند که ایران با هیچ دولت خارجی در حال جنگ نیست عملا این حکم می تواند در دادگاه عالی نقض شود و امید کوکبی پس از نقض حکم آزادی خواهد شد.

در تاریخ ۷ مهرماه سال جاری، کمپین بین المللی حقوق بشر در ایران امروز از قوۀ قضاییۀ ایران خواست که فورا فیزیکدان ایرانی و زندانی عقیدتی امید کوکبی را آزاد کند. در درخواست آزادی امید کوکبی، کمپین با اشاره به مشکلات متعدد سلامتی این دانشجوی نخبه ایران نوشت که  او نیازمند توجه فوری پزشکی است. طی هفته‌های گذشته کمپین مطلع شده است که سلامتی امید کوکبی در خطر شدید است و او از بیماریهای قلبی، کلیوی، معده، و دندان رنج میبرد.

امید کوکبی، نخبه ایرانی ۳۰ ساله، فارغ التحصیل دانشگاه شریف و دانشجوی مقطع فوق دکتری فیزیک اتمی در دانشگاه تگزاس آمریکا در تاریخ ۱۰ بهمن ماه ۱۳۸۹ در فرودگاه امام خمینی هنگام ترک کشور بازداشت شد. پس از بازداشت ها مدت ها در انفرادی بود و خانواده و وکیلش امکان تماسی با او را نداشتند. او پس از ۱۵ ماه بازداشت موقت در دادگاهی به ریاست قاضی صلواتی در روز یکشنبه ۲۴ اردبیهشت ماه ۹۱ به ده سال حبس محکوم شد.   مقامات قضایی از اینکه بتوانند شاهدی برای ادعاهای خود مبنی بر صدور این حکم ارائه کنند تا کنون ناتوان بوده اند با این حال امید کوکبی همچنان براساس حکمی ناعادلانه در زندان به سر می برد.  در نامۀ سرگشاده ای که امید کوکبی در سال ۱۳۹۲ از داخل زندان اوین نوشت، اعلام کرد که دستگیری وی در نتیجۀ عدم قبول فشار از ناحیۀ ماموران امنیتی برای همکاری در یک پروژۀ تحقیقاتی نظامی صورت گرفته است.

در تاریخ ۴ مهرماه ۱۳۹۳، در نامۀ سرگشاده ای به رهبر ایران، علی خامنه ای، هجده برندۀ جایزۀ نوبل خواستار آزادی «فوری و بدون قید و شرط» امید کوکبی شدند. این نامه در نشریۀ پیشروی علمی، نیچر (Nature) منتشر شد. دریافت کنندگان جایزۀ نوبل در نامۀ خود نوشتند: «امید کوکبی فردی است که به مبانی اخلاقی خویش پایبند بوده است و  ما از شما میخواهیم تا با نشان دادن مهر و انسانیت به وی اجازه دهید تا به تحصیلات خویش بازگردد تا بتواند توانایی های بالقوۀ خود را برای فن آوری مدرن اطلاعات پرورش دهد.» شمار امضا کنندگان این نامه تا زمان انتشار این نوشته به ۲۸ برنده جایزه نوبل رسیده است.

ویدیو: روایات شخصی آزار و اذیت شهروندان، تصویرگر تخلفات حقوق بشر در ایران

$
0
0

تاثیر بر ایران و کمپین بین المللی حقوق بشر در ایران نسبت به بررسی پیش روی حقوق بشر در ایران تذکر میدهند

(۲۲ مهر ۱۳۹۳) تاثیر بر ایران، ائتلافی متشکل از سازمان های حقوق بشری، با مشارکت کمپین بین المللی حقوق بشر در ایران امروز ویدیوی جدیدی با عنوان وعده هایی که داده شد، وعده هایی که شکسته شد، را منتشر کردند. این ویدیو   بخشی از مجموعه ویدیوهایی است که  برای جلب توجه به دومین بررسی دوره ای جهانی ایران (یو پی آر) در شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد در ۳۱ اکتبر ۲۰۱۴ است. تا زمان بررسی این گزارش، هر هفته یک ویدیو جدید منتشر خواهد شد.

اولین ویدیو، نُه ایرانی که طی سالهای گذشته در زندان‌های مورد آزار واذیت قرار گرفته اند را نشان می‌دهد که روایات خویش را از سرکوب، آزار، بازداشت و شکنجه بیان می‌کنند. در حالی‌که این فعالان، وبلاگ‌نویسان، وکلا و دانشجویان صورتی انسانی به موارد نقض حقوق بشر در ایران میبخشند، روایات آنان روایت مشترک ایرانیان بسیار دیگری است که حقوق آنها همه روزه نقض میشود.

هادی قائمی، مدیر کمپین بین المللی حقوق بشر در ایران گفت:  » وعده هایی که داده شد، وعده هایی که شکسته شد، راوی موارد نقض حقوق بشر در ایران از طریق ارائۀ روایت‌های آنانی است که شخصا مفهوم زندگی با این همه سرکوب را چشیده‌اند.« وی افزود:» این افراد به دلیل باورهای مذهبی خویش، به دلیل دفاع مسالمت‌آمیز از حقوق خویش، به دلیل گرایش جنسی خویش، و یا قومیت خویش مورد هدف قرار گرفتند، امری که برخلاف کلیۀ تعهدات حقوق بشری ایران است.«

با وجود اینکه ایران ۱۲۶ توصیۀ کشورهای عضو شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد را در آخرین بررسی دوره ای جهانی (یو پی آر) خود در سال ۲۰۱۰ پذیرفت، اکثریت این تعهدات را اجرا نکرده و وقوع موارد نقض همچنان ادامه یافته است. برای مثال، ایران موافقت کرد تا محافظت ها علیه شکنجه و بدرفتاری بازداشت شدگان را بهبودی بخشد. اما چندین ایرانی که در گزارش “وعده هایی که داده شد، وعهده هایی که شکسته شد،” ظاهر میشوند، گزارش میدهند که طی بازداشتهای غیرعادلانۀ خویش قربانیان شکنجۀ جسمی و روانی بوده اند. این ویدیو از مخاطبان خود در سراسر جامعۀ جهانی میخواهد تا با صدای خویش ایران را در مورد سابقۀ خود در خصوص حقوق بشر پاسخگو کنند.

مانی مستوفی، مدیر تاثیر بر ایران گفت: »در آستانۀ دومین بررسی دوره ای جهانی ایران، برداشتن گامهایی برای تضمین اجرای تعهدات دولت ایران نسبت به وعده های حقوق بشری اش در هیچ زمانی به این اهمیت نبوده است. « وی افزود: »این سری ویدیوها بر هریک از اقدامات سرکوبگرانۀ ایران یک چهرۀ انسانی قرارمیدهد و از مخاطبین دعوت میکند تا صدای خویش را در همبستگی با این ایرانیان آزاردیده فریاد بزنند و حکومت ایران را پاسخگو نمایند.«

تجزیه و تحلیل تعهدات ایران در بررسی دوره ای جهانی در لینکهای www.ImpactIran.org و www.UPRIran.org قابل دسترسی است.

*هش تگ‌های پیشنهادی: #UPRIRAN #UPR20

 

مازیار جبرانی به کمپین آزادی امید کوکبی می پیوندد

$
0
0

مازیار جبرانی، هنرپیشه و کمدین سرشناس ایرانی-آمریکایی، برای درخواست از اقدام فوری قوۀ قضاییۀ ایران نسبت به آزادی فوری امید کوکبی، فیزیکدان زندانی ایرانی به ۲۸ برندۀ جایزۀ نوبل میپیوندد. جبرانی نسبت به حبس امید کوکبی برمبنای اتهامات واهی پس از یک محاکمۀ غیرمنصفانه و بیماریهای متعدد و جدی وی در زندان که هیچیکدام از آنها مورد درمان قرار نگرفته اند و نیازمند توجه پزشکی فوری هستند هشدار می دهد.
امید کوکبی، فیزیکدان ایرانی که در حال تکمیل تحصیلات دکترای خویش در دانشگاه تگزاس در شهر آستین بود، در بهمن ماه سال ۱۳۸۹، زمانی که پس از دیدار با اقوام قصد بازگشت به آمریکا را داشت، در فرودگاه بین المللی تهران دستگیر شد. دادستان بدون هیچگونه شواهدی امید کوکبی را به “ارتباط با دولت متخاصم” و “دریافت مال نامشروع” متهم کرد.

در نامۀ سرگشاده ای که امید کوکبی در سال ۱۳۹۲ از داخل زندان اوین نوشت، اعلام کرد که دستگیری وی در نتیجۀ عدم قبول فشار از ناحیۀ ماموران امنیتی برای همکاری در یک پروژۀ تحقیقاتی نظامی صورت گرفته است.در تاریخ ۴ مهرماه ۱۳۹۳، در نامۀ سرگشاده ای به رهبر ایران، علی خامنه ای، بیست و هشت برندۀ جایزۀ نوبل خواستار آزادی “فوری و بدون قید و شرط” امید کوکبی شدند.
در این نامه، دریافت کنندگان جایزۀ نوبل اتهام امید کوکبی را اتهاماتی “واهی مربوط به روابط علمی مشروع وی با موسسات دانشگاهی در خارج از ایران” خوانده اند. این نامه در مهرماه ۱۳۹۳ در نشریۀ پیشروی علمی، نیچر (Nature) منتشر شد. در سال ۲۰۱۳، جامعۀ فیزیک آمریکا (APS)، که یک نهاد بزرگ متشکل از پنجاه هزار فیزیکدان در سراسر جهان است، جایزۀ با پرستیژ ساخاروف خود را به امید کوکبی اهداء کرد.

امید کوکبی برنده جایزه جهانی «آزادی و مسوولیت»: شجاعت و ایستادگی برای نقض نکردن اخلاق علمی

$
0
0

امیدکوکبی، دانشجوی نخبه ایرانی که با حکمی غیرعادلانه محکوم به ده سال حبس است، برنده جایزه بین المللی «آزادی و مسوولیت» از «انجمن ارتقاء علم آمریکا» شد. امید کوکبی اولین دانشجوی دکترایی است که این جایزه را از آن خود می کند. انجمن ارتقاء علم آمریکا یک سازمان بین المللی است که هدفش ارتقا و استفاده علم به نفع همه مردم است.

این جایزه برای «شجاعت و ایستادگی او برای تحمل زندان به جای نقض کردن اخلاق علمی است و همچنین برای تلاش‌هایش برای امیدوار کردن و آموزش دیگر زندانیان در زندان اوین است.

کمیته ای که این جایزه را برای امید کوکبی در نظر گرفته است در بیانیه ای نوشته است: «این غیرمعمول است که دانشمندان آزادی خود را به خطر بیاندازند تا از اصول آزادی علمی برای همه دانشمندان دفاع کنندو در چنین شرایطی امید کوکبی فیزیکدان ۳۲ ساله، در حالی که در آغاز زندگی شغلی خود قرار دارد، چنین کاری را انجام داده است.»

در این بیانیه آمده است که مقامات ایرانی سازمان انرژی اتمی از سال ۲۰۰۵ با کوکبی تماس گرفته اند  واز او خواسته اند که برای برخی پروژه های نظامی با آنها همکاری کند. اما کوکبی به کرات از اینکه چنین همکاری را انجام بدهد سرباز زده است. مقامات این سازمان به او پیشنهاد داده بودند که برای توسعه پروژه ای که در آن یک نوع لیزر قدرتمند دی اکسید کربی برای جداکردن ایزوتوپ ها درست می شود به آنها همکاری کند و در مقابل به او وعده یک بورسیه کامل تحصیلی داده شده بود. پس از سالها خودداری از همکاری هنگامی که در سال ۲۰۱۱ او به ایران سفر کرد، دستگیر شد و در مدت کوتاهی علیرغم فشارهای فیزیکی و روحی، دادگاهی و به ده سال زندان محکوم شد. اگر چه در خواست برای همکاری همچنان بعد از بازداشت او نیز ادامه پیدا کرد.

پیشتر در سال جاری، ۱۲۶ دانشمند ایرانی که در خارج از کشور مشغول تحصیل و تدریس هستند نامه ای برای رییس جمهور ایران حسن روحانی نوشتند و در آن خواهان آزادی امید کوکبی شدند. نامۀ آنها به حسن روحانی در انتها از وی میپرسید: “ادامه حبس طولانی یکی از دانشجویان موفق ایرانی چه پیامی به دیگر دانشجویان مشغول به تحصیل در خارج از ایران خواهد رساند؟”

جامعۀ علمی بین المللی برای آزادی امید کوکبی تلاش بسیار کرده است. در سال ۲۰۱۳، جامعۀ فیزیک آمریکا (APS)، که یک نهاد بزرگ متشکل از پنجاه هزار فیزیکدان در سراسر جهان است، جایزۀ با پرستیژ ساخاروف خود را به امید کوکبی اهداء کرد. ماه گذشته ۲۸ دریافت کنندۀ جوایز نوبلنیز  یک کمپین گسترده توسط «کمیتۀ دانشمندان دغدغه مند»، «کمیتۀ آزادی جهانی دانشمندان» و جامعۀ فیزیک آمریکا، از رهبر ایران  خواستند امید کوکبی را آزاد کنند.

رهبر و مقامات ایران تا کنون به درخواست های جامعه بین المللی پاسخی نداده اند.

شکست استراتژی جوادلاریجانی در ژنو: آیا دوران انکارکننده آهنین به پایان می‌رسد؟

$
0
0


تحلیل -  کمپین بین‌المللی حقوق بشر در ایران: روز جمعه ۹ آذرماه، جوادلاریجانی، رئیس ستاد حقوق بشر قوه قضاییه، با هیاتی چند ده نفره از مقامات ایرانی، از عملکرد چهارساله ایران در زمینه حقوق بشر در چارچوب مکانیسم «بررسی دوره ای جهانی»، دفاع کرد و گفت ایران بیشتری همکاری را با این مکانیسم انجام خواهد داد اما واکنش و پیشنهادات و انتقادات بسیاری از کشورهای مستقل، نشان داد که پاسخ های لاریجانی نه تنها آنها را قانع نکرده است، بلکه به دلیل همین جواب‌ها وجود مکانیسم های ویژه حقوق بشر برای ایران را ضروری می دانند.

به نظر می رسد این عمده ترین بخش استراتژی تیم حقوق بشر ایران در طی سه سال گذشته بود. یعنی حضور همه جانبه در «بررسی دوره ای جهانی» و استفاده کردن از این همکاری به عنوان چوبی بر سر مکانیسم های دیگر. برای همین بود که طی سه سال گذشته ایران هر گاه برای همکاری نکردن با گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل یا گزارشگران موضوعی برای ورود به ایران مورد انتقاد کشورهای عضو قرار می گرفت، آقای لاریجانی و همکارانش از علاقه زیاد و میل به همکاری در قالب یو.پی.ار و نه دیگر مکانیسم ها سخن می گفتند.

اما گزارش ملی ایران در خصوص عملکرد چهارساله وضعیت حقوق بشر و انتقادات گسترده کشورهای مختلف جهان، بسیاری از اعضای سازمان ملل را به این نتیجه رسانده است که اتفاقا مکانیسم های ویژه برای ایران ضروری است. در واقع اگر مهمترین قسمت استراتژی جواد لاریجانی شکاف در اجماع بین المللی برای حذف مکانیسم های ویژه بود، می توان گفت که عملا در این برنامه شکست خورده است.

دلایل مختلفی در این شکست نقش ایفا کردند. اول انکه، علیرغم سوالات بسیار زیاد کشورهای عضو سازمان ملل در خصوص موارد بحرانی حقوق بشر در ایران، مانند اعدام، زندانیان سیاسی، وضع اقلیت های قومی و مذهبی، وضع رو به وخامت گذاشته زنان و مواردی از این دست، گزارش ایران کاملا این موارد را نادیده می گیرد و به موضوعاتی می پردازد که اساسا در برگیرنده نگرانی های عمده جامعه بین المللی نیست. برای مثال در حالی که ایران ۲۰ توصیه درباره اعدام را در سال ۲۰۱۰ پذیرفته بود اما عملا در کل گزارش یک مورد کلمه اعدام هم دیده نمی شود. یا در خصوص وضعیت زندانیان سیاسی و اقلیت های قومی و مواردی از این دست به جای پاسخگویی به سوالات وپیشنهادات کشورها برای بهبود وضعیت، در گزارش تنها به کلی گویی هایی در خصوص قوانین در ایران اشاره شده است.

برای همین، روز جمعه گذشته، بسیاری از کشورهایی که فراتر از رابطه اقتصادی سیاسی خود با تهران، همواره نگرانی  خود در خصوص مساله حقوق بشر را با ایران در میان می گذارند، بار دیگر در پیشنهادات سال جاری خود، به مواردی اشاره کردند که چهار سال پیش به اطلاع تهران رسانده بودند تا به جواد لاریجانی و تیمش نشان دهند که چشم بستن بر روی چنین مواردی باعث طرح نشدن مجدد آن نمی شود. در واقع جواد لاریجانی درحالی از همکاری با مکانیسم پو.پی.ار دم می زند، که با عمل نکردن به وعده های خود و نادیده گفتن عمده ترین مسائلی که همواره مورد پرسش جامعه بین المللی است، سوالات جدی را در خصوص اینکه ایران از این مکانیسم داوطلبانه سازمان سوء استفاده می کند، ایجاد کرده است.

در طی دو سال گذشته، ستاد حقوق بشر قوه قضاییه، کمپین گسترده تبلیغاتی را برای بی اعتبار کردن احمدشهید و مکانیسم گزارش ویژه حقوق بشر به عمل آورده است. با این وجود وقتی از سوی کشورهای مختلف متهم به همکاری نکردن با او یا کمیساریاری عالی حقوق بشر یا گزارشگران موضوعی حقوق بشرسازمان ملل شده است، با سیاسی خواندن این مکانیسم ها، همه همکاری خود را به مکانیسم پو.پی.ار ارجاع داده است. مکانیسمی که داوطلبان و اختیاری و غیرالزام آور و براساس گفت وگوهای دائمی و تمام نشدنی است.

اما روز جمعه، بسیاری از کشورهای عضو سازمان ملل، از ایران خواستند که با مکانیسم های ویژه سازمان ملل مانند گزارشگر ویژه کشوری همکاری کند. این درخواست به معنی آن است که علیرغم تلاش های ایران، برای بسیاری از کشورهای جهان وضعیت حقوق بشر ایران همچنان بحرانی است و عملا آقای لاریجانی با عملکرد خود، پنداری حکم تمدید احمد شهید را امضا کرد.

طرح نگرانی های عمده حقوق بشری؛ شانه خالی کردن جوادلاریجانی

در میان  بیش از ۱۰۰ کشوری که یک دقیقه و پنج ثانیه ای در اختیار داشتند پیشنهادات و توصیه های خود را به ایران ارائه کنند، چندین محور کلی وجود داشت. اول اینکه ایران حقوق اقلیت های مذهبی و قومی و به خصوص بهاییان را به رسمیت بشناسد و به آزار واذیت آنها پایان دهد و اجازه دهد که آنها مثل بقیه شهروندان ایرانی اشتغال و همچنین تحصیل کنند. موضوم دوم، درخواست از ایران برای آزادی زندانیان سیاسی به خصوص زندانیان سیاسی بعد از انتخابات سال ۸۸ بود.

موضوع دیگری که جزو عناوین اصلی انتقادات کشورها بود، وضعیت بغرنج آزادی بیان و روزنامه نگاران و درخواست از ایران برای تغییر این وضعیت بود. موضوع زنان چه ازدواج های زودهنگام، چه موضوع اسیدپاشی های اخیر اصفهان و چه سن بلوغ و اشتغال از جمله مواردی بود که مطرح شد تا علیرغم دفاع ایران از کارنامه اش در زمینه بهبود وضعیت زنان همچنان موارد متعددی بدون پاسخ باقی بماند.

موضوعی که باب هر گونه نگاه همدلانه از سوی کشورهای منتقد را به سوی ایران می بندد، این بود که اساسا هیات ایرانی هیچ یک از این موارد را عملا به رسمیت نشناخت و یا انتقادات را سیاسی قلمداد کرد و نادیده گرفت. چنین نادیده انگاری وسیعی،  با اینکه ایران کشورهای دیگر را به سیاسی کاری متهم می کند، نشان می دهد نارضایتی کشورهای جامعه بین الملل منعکس کننده  این واقعیت است که عملکرد و نحوه تعامل ستاد حقوق بشر قوه قضاییه به ریاست جواد لاریجانی با کشورهای عضو سازمان ملل، خود به سیاسی کردن پرونده حقوق بشر ایران منجر شده است. چرا که با نادیده گرفتن همه درخواست ها و انتقادات، عملا کشورهای دیگر برای تکرار انتقادات و همچنین استفاده از مکانیسم های دیگر حقوق بشر سازمان ملل تشویق می کند.

از سوی دیگر، جواد لاریجانی که این بار در هیات همراه برخی از مسوولان قوه قضاییه، وزارت کشور، وزارت ارشاد و مجلس را در رکاب خود داشت، نشان داد که هماهنگی جدی بین دستگاه های مختلف برای شرکت در این جلسه وجود نداشته است. برای مثال یکی از معاونین قوه قضاییه، در خصوص اعدام های مرتبط با مواد مخدر گفت که با توجه به اینکه هشتاد درصد کشف مواد مخدر توسط ایران صورت می گیرد، طبیعی است که حداقل هشتاد درصد مجازتا های مرتبط با مواد مخدر هم مربوط به ایران باشد. این البته استدلالی نیست که به هیچ عنوان مبنای حقوقی و قضایی داشته باشد و یا حتی پیش از این توسط خود آقای لاریجانی به کار برود.

تغییر لحن جوادلاریجانی و زمانهای از دست رفته

برخلاف جلسات قبلی سازمان ملل، جواد لاریجانی در جلسه ۹ آذرماه بارها از مکانیسم پو.پی.ار تعریف و تمجید کرد و از همکاری ایران با این مکانیسم سخن گفت، از رهبری رئیس جلسه تشکر کرد، و بعد از شنیدن انتقادات گسترده کشورها گفت که اگر چه با خیلی از پیشنهادات موافق نیست، اما از نفس پیشنهاد دادن تشکر کرد. او در مورد برخی از موضوعات مطالبی را گفت که عملا با حقایق موجود هیچ تناسبی ندارند.

 مثل زمانی که به خاطر انتقادات گسترده به وضعیت بهاییان گفت که شهروندان بهایی مثل بقیه شهروندان می توانند تحصیل و کسب کنند و حتی گفت استاد دانشگاهی می شناسد که بهایی است. یا در بخشی از سخنان مقامات ایرانی گفته شد که هر کسی در ایران زندانی می شود از همان مرحله تحقیقات، تا مرحله صدور حکم، می توان از وکیل و مشاوره حقوقی استفاده کند. این درحالی است که طبق یک روال غیرقانونی معمول عملا بازداشت شدگان تا پایان دوره تحقیقات به وکیل دسترسی ندارند و پس از آن نیز دسترسی وکیل به پرونده با محدودیت های جدی مواجه است.

تغییر لحن جواد لاریجانی از آن جهت قابل تامل است که او طی سه سال گذشته یکی از بداخلاق ترین مقامات ایرانی بوده است که زشت ترین کلمات را در خصوص گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل مطرح کرده و حتی چند سال پیش در یکی از جلسات شورای حقوق بشر وقتی در مورد آمریکا صحبت می کرد آنچنان عنان از کف داد و کلمات خارج از عرف دیپلماتیک درمورد این کشور استفاده کرد که رئیس جلسه مجبور شد که میکروفون او را ببندد.

لحن عصبانی و استراتژی، انکار و گل پرت کردن به صورت کشورهایی منتقد وضعیت حقوق بشر در ایران توسط  جوادلاریجانی و تیمش، عملا باعث شد که پرونده ای که می توانست بدون نیاز به گزارشگر ویژه و از طریق همکاری با مکانیسم های معمول سازمان ملل مدیریت شود، راهی شورای حقوق بشر شود و ایران را جزو معدود کشورهایی کند که دارای گزارشگر ویژه کشوری هستند. چنین وضعیتی بسیار شبیه مدیریت محموداحمدی نژاد بر پرونده هسته ای است که پس از برخی اقدامات سوال برانگیز، عملا پرونده ای را که می شد در آژانس بین المللی انرژی اتمی مدیریت کرد، به شورای امنیت فرستاده شد و در مراحل بعد با ادامه سیاست های دولت، تحریم های چندگانه را برای ایران به همراه آورد.

جوادلاریجانی، به مثابه محموداحمدی نژاد حقوق بشر ایران، طی دورانی که ریاست ستاد حقوق بشر قوه قضاییه را به عهده داشته است، عملا به جای رسیدگی به وضعیت آزادی های مردمی و پاسخگو نگهداشتن نهادهای ناقض، خود به عنوان بازوی دستگاه های اطلاعاتی و امنیتی ظاهر شده و از انواع ترفندها برای فریب افکار عمومی و رسانه ها استفاده کرده است. با این وجود پس از روی کار آمدن دولت حسن روحانی، به نظر می رسد که وزارت خارجه تلاش می کند که پرونده حقوق بشر نیز به جای قوه قضاییه در وزارت خارجه مدیریت شود. چنین علاقه و درخواستی همراه با ناکامی های مجدد جواد لاریجانی در این عرصه، باعث شده است که فشار مضاعفی به برادر رئیس قوه قضاییه برای نگهداشتن شغل خود تحمیل شود.

 تغییر لحن او در سخن گفتن با مقامات سازمان ملل در جلسه ۹ آذر اما، اقدامی بسیار دیرهنگام به شمار می رود. چرا که این جلسه تردید باقی نگذاشت که  جوادلاریجانی اراده ای برای بحث در مورد نگرانی های عمده نسبت به وضع حقوق بشر ایران ندارد و با این کار خود پنداری کشورهای عضو شورای حقوق بشر را مصمم کرد که برای تمدید ماموریت احمد شهید، گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل در ماه مارس آینده کار چندان دشواری نداشته باشند. در چنین وضعیتی، می توان گفت که لاریجانی، بیش از پیش نه تنها با دستانی خالی به تهران باز می گردد، بلکه با عملکرد خود، کشورهای جامعه بین المللی را متقاعد می کند که نقض سیستماتیک حقوق بشر در ایران، تنها از طریق مکانیسم های اختیاری و داوطلبانه، تاثیرگذاری چندانی نخواهد داشت.

Viewing all 254 articles
Browse latest View live